Edmund Hillary, první muž na Everestu, by se dožil pětadevadesáti let

Do historie se nesmazatelně zapsal jako první člověk, který stanul na vrcholu Everestu. Povedlo se mu to 29. května 1953 ve společnosti Šerpy Tenzinga Norgaye. Dnes by se Novozélanďan Edmund Hillary dožil 95 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mount Everest

Mount Everest | Foto: licence Public Domain (eng)

Tehdy byla ještě nejvyšší z osmitisícovek liduprázdným královstvím bílého ticha. To už ale dávno neplatí.

„Na severní straně Everestu bylo v době, když jsem tam byl, něco kolem pětačtyřiceti až padesáti výprav. Potkal jsem tam lidi, co se o Everest pokoušeli už po deváté,“ přiznal před pár lety po svém návratu z výpravy na Everest David Fojtík.

A jak se takové zarputilé dobývání nejvyšší hory světa projevuje v praxi? Třeba tím, že na jejích svazích přibývá odpadků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Každý člověk by měl mít svůj Everest, řekl Edmund Hillary

„O Jižním sedle, kde se staví čtvrtý výškový tábor pro výstup na Everest, se říká, že je to největší smetiště světa,“ přesvědčila se na vlastní oči Soňa Boštíková.

Ti, kteří až dosud vystoupili na Everest bez použití umělého kyslíku, se počítají na desítky. Těch, kteří si vzali ku pomoci kyslíkové bomby, je mnohonásobně víc.

Ale sotvakdo z nich se může pochlubit tím, že by jeho společníkem při zdolávání Everestu byl Tashi Tenzing - tedy vnuk Hillaryho společníka, Tenzinga Norgaye. Právě on provázel před několika lety Kláru Poláčkovou při výstupu ze severní strany.

„Jsou tam dva aspekty. Jeden je finanční. Lézt z jihu je dražší než ze severu, z Čínské strany, z Tibetu. A není známý fakt, že Tashiho děda, Tenzing Norgaye, to zkoušel úplně poprvé a neúspěšně právě ze severu.“

Cesta na Everest už není o horolezectví

Pravověrní horolezci to dnes při zdolávání Everestu nemají vůbec jednoduché. Připomněl to nedávný incident, kdy na ně zaútočila početná skupina domorodých Šerpů, které si najali bohatí klienti.

„Někde jsem slyšel 70, někde se psalo až 100 šerpů, šlo mlátit tři horolezce. To bylo neuvěřitelný. Šerpové vydělávají na tamní poměry obrovský peníze a horolezci, kteří se pohybují sami a nepotřebují fixní lana, je iritují,“ poznamenal Radek Jaroš.

„Svým způsobem se v současné době při cestě na Everest horolezectví už nedá provozovat,“ dodává Jaroš.

Každý by mě mít svůj Everest, říkal Hillary

Jeho parťák Jan Trávníček mohl pozorovat lidské mraveniště pod Everestem jen zpovzdálí - a už to samo o sobě prý ho odradilo.

„Říkám a slibuji, že na Everest nikdy nepůjdu. Musel bych absolvovat pochod s těmi davy a to dělat nebudu,“ vysvětlil odmítavý postoj k výstupu na Everest Trávníček.

Jsou ovšem také ti, pro které Everest je a zůstane hozenou rukavicí. A na začátku všeho byl Edmund Hillary. Muž, který zemřel 11. ledna 2008 a který onehdy napsal: Každý člověk by měl mít svůj Everest. Každý z nás by měl mít ukryt ve svých snech nějaký kopec, na který by jednou v životě chtěl vystoupit.

Aleš Procházka, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme