Britská vláda chce znovu vyšetřit smrt bývalého agenta KGB Litviněnka

Velká Británie znovu prověří okolnosti smrti Alexandra Litviněnka. Někdejší sovětský agent zemřel před osmi lety v britském exilu po otravě radioaktivním poloniem. Britská vláda vyšetřování dlouho odmítala, přistoupila na něj v době zhoršujících se vztahů s Kremlem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kauza Litviněnko

Kauza Litviněnko | Foto: Hollywood Classic Entertainment

„Je obtížné popsat vlastní pocity právě teď, protože jsem na tohle oznámení čekala od února. Věřila jsem, že jednoho dne zazní,“ řekla vdova po Litviněnkovi Marina. V únoru Nejvyšší soud rozhodl, že britská vláda musí ještě jednou zvážit veřejné vyšetřování otravy.

Litviněnko krátce před smrtí prohlásil, že jeho likvidaci nařídil prezident Vladimir Putin.

Britská justice už má údajně delší dobu přesvědčivé důkazy o podílu Moskvy na Litviněnkově smrti, Londýn se zahájením dalšího vyšetřování přesto váhal.

Rozhodnutí znovu prověřit okolnosti agentovi smrti přišlo v době, kdy kabinet premiéra Davida Camerona ostře kritizuje Rusko kvůli podpoře povstalců na Ukrajině.

„Tím že se to stalo v době nesmírně složité z hlediska vztahů mezi Ruskem a Západem a děním na Ukrajině, vyhlídky mého případu jsou velmi složité. Jsem si nicméně jistá, že tyto globální souvislosti nejsou důvodem toho rozhodnutí,“ dodala Marina Litviněnková.

Rozhodnutí britské vlády případ nevyšetřovat vnímali kritici v minulosti jako krok ke zlepšení mrazivých britsko-ruských vztahů. Nejvyšší soud ho označil za iracionální.

Kritik Kremlu Litviněnko zemřel v listopadu roku 2006 na otravu poloniem 210, který mu pravděpodobně dal někdo do čaje při schůzce s dalšími bývalými agenty KGB Andrejem Lugovým a Dmitrijem Kovtunem v londýnském hotelu.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme