S invazí do Gazy nesouhlasí izraelští Arabové, stávkovali

Proti izraelské ofenzivě v Gaze protestují Palestinci na Západním břehu Jordánu i v samotném Izraeli. Po několika demonstracích, které rozehnala policie, vyhlásili na dnešek takzvaní izraelští Arabové protestní generální stávku. Hlavním důvodem byl včerejší mimořádně vysoký počet obětí izraelských útoků – za jediný den zemřelo asi sto lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestina, izraelská ofenziva v Pásmu Gazy

Palestina, izraelská ofenziva v Pásmu Gazy | Zdroj: Reuters

Takzvaní izraelští Arabové jsou lidé s izraelským občanstvím. Patří zpravidla k rodinám Palestinců, kteří území obývali před vznikem Izraele a neodešli ani po založení židovského státu v roce 1948.

Není to zanedbatelná síla – tito lidé, často křesťané, tvoří asi pětinu izraelské populace a mají své zastoupení i v Knesetu, tedy izraelském parlamentu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění v Izraeli přiblížil tamní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Dosud byli v otázce solidarity s Palestinci na Západním břehu a v Gaze spíše pasivnější, to se teď mění.

„Situace se vyostřuje i uvnitř Izraele. Postoj této komunity začíná být mnohem výraznější, než byl dříve a pro Izrael může být velmi nepříjemný,“ uvedl na adresu izraelských Arabů zpravodaj ČRo v Izraeli Štěpán Macháček.

Možná i proto poněkud podrážděně reagoval na stávku izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman, který vyzval Izraelce, aby nadále nenakupovali v arabských obchodech.

Na konflikt mezi Izraelem a Hamásem doplácejí i podnikatelé. Hotely jsou prázdné

Číst článek

I přes to, že se jedná o významenou sílu, jsou izraelští Arabové zatím se svým postojem v menšině. Jak upozornila spolupracovnice Českého rozhlasu Tatjana Hoffmanová, Izraelci vojenskou akci zpravidla podporují.

„Většina veřejného mínění je taková, že by se v té akci mělo pokračovat, protože jinak by v podstatě neměla vůbec žádný smysl,“ řekla Hoffmanová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svůj pohled na izraelsko-palestinský konflikt nabídla spolupracovnice ČRo Tatjana Hoffmanová

Izrael spustil pozemní operaci v Gaze v noci ze čtvrtka na pátek minulého týdne a zatím se pro něj – alespoň podle tvrzení oficiálních míst – vyvíjí příznivě. Armádě se daří ničit tajné tunely využívané radikály z hnutí Hamás i zařízení na odpalování raket, přesto i dnes Palestinci pokračovali v raketových útocích.

Právě útoky na Izrael byly příčinou, proč židovský stát pozemní ofenzivu spustil. Do čtvrtka útočil hlavně ze vzduchu, na některá zařízení to však nestačilo.

Co se obětí na životech týká, za několik týdnů bojů je sčítá především palestinská strana. Údajně už zemřelo přes 550 Palestinců včetně civilistů.

Civilní oběti přibývaly i dnes. Izraelci při ostřelování Gazy zasáhli tamní nemocnici, což podle palestinských záchranářů nepřežilo pět lidí.

Ztráty má i Izrael. Jak dnes večer oznámila armáda, při bojích v Pásmu Gazy přišlo za poslední den o život sedm izraelských vojáků, dalších 30 jich bylo zraněno, z toho tři těžce.

Štěpán Macháček, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme