Ťi Čcheng je historicky první Číňan v cyklistickém pelotonu Tour de France

V pelotonu Tour de France můžeme napočítat cyklisty 33 zemí - poprvé včetně Číny. Ťi Čcheng je nejmenším členem stáje Giant, tedy obr. Přesto je velice populární a sledovanou postavou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V pelotonu Tour de France jede poprvé v historii závodu objevil čínský závodník - Ťi Čchen

V pelotonu Tour de France jede poprvé v historii závodu objevil čínský závodník - Ťi Čchen | Zdroj: ČTK

„Každý den dostanu několik set zpráv z Číny. Všechny jsou povzbuzující,“ říká Ťi Čcheng.

„Je v nich: ‚dokážeš to' nebo ‚je pěkné vidět prvního Číňana na Tour'. Vážím si toho a všem děkuji,“ upřesňuje historicky první Číňan na Tour a doufá, že už jeho samotná přítomnost v závodu zpopularizuje v jeho zemi silniční cyklistiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dělám jen svou práci, říká první čínský cyklista na Tour de France Ťi Čchen

Ostatně, v rovinaté etapě do Saint-Étienne dřel většinu dne v čele pelotonu a kontroloval náskok úniku. To má za úkol. A proto je v celkovém pořadí lanterne rouge. Tedy úplně poslední.

„Jsem poslední, protože někteří vzdali, spadli, nebo jim bylo špatně. Ano, i to může být pocta, ale já jen dělám svou práci a nekoukám se na svou pozici v celkovém pořadí,“ vysvětloval závodník, který i posledním místem na Tour zúročuje všechno to, co do kariéry profesionálního cyklisty vložil.

„Osm let jste daleko od domova. Mluvíte jiným jazykem, učíte se úplně všechno. Všichni říkají, že jsem první Číňan na Tour, ale podívejte se na to, co je za tím,“ upozorňuje čínský cyklista.

„Třeba jsem pět let neviděl svého otce. Když jsem byl v Číně, rodiče nebyli doma, pracovali jinde. A když se Číňani scházejí na oslavách Nového roku, já už trénuju v Evropě. Je to docela těžký život.“

A Tour de France si tak Ťi Čcheng užívá i z posledního místa.

Tomáš Kohout, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme