Sobotkova vláda rozdávala prémie, mezi úředníky rozdělila 155 milionů

Kabinet Bohuslava Sobotky ocenil úředníky za první půlrok práce. Mezi zaměstnance jednotlivých ministerstev rozdělil prémie ve výši 155 milionů korun. Nejštědřeji si při tom počínal Úřad vlády - tým ze Strakovy akademie získal na bonusech 26 milionů korun, z toho o šesti milionech ale rozhodl ještě předchozí kabinet. V průměru si tak každý přilepšil k platu o 50 tisíc korun. Postarat se o své lidi ale umí i šéfové financí, zemědělství nebo průmyslu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka vysoké odměny kritizoval, jeho vláda je ale vyplácí také

Bohuslav Sobotka vysoké odměny kritizoval, jeho vláda je ale vyplácí také | Zdroj: ČTK

Ministr průmyslu Jan Mládek dopřál svému týmu jedny z nejvyšších bonusů. Úředníky odměnil částkou 11 a půl milionu korun. Na hlavu si tak každý přilepšil skoro o dvacet tisíc.

„Prémie si zasloužili za práci, kterou vykonávají. Například příprava energetického a horního zákona. A intenzivní práci v sekci zahraničního obchodu a evropské integrace," vysvětlil šéf ministerstva průmyslu a obchodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na odměny vládních úředníků se zaměřili reportéři ČRo Tomáš Bystrý a Vladimír Křivka

„Nová vláda se chystá minimálně v resortech sociální demokracie dosáhnout toho, že již v letošním roce bude splněna podmínka, že odměny nebudou přesahovat 25 procent tabulkového platu, jak to předpokládá dosud ještě neschválený zákon o státní službě,“ zdůraznil Jan Mládek.

Víc než ministr Mládek už vyplatilo jen vedení resortu zemědělství a Úřadu vlády. Tam průměrný bonus dokonce přesáhl 50 tisíc korun. Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka přitom ještě loni odmítal praxi, kdy vláda nadělí svým oblíbencům štědré prémie. Ty v minulosti v extrémních případech převýšily i roční plat.

„Je to nespravedlivé. Tato praxe by měla být ukončena nejpozději nástupem nové vlády,“ plánoval Bohuslav Sobotka.

Samotní ministři Sobotkova kabinetu se skutečně zatím astronomickým prémiím vyhnuli. Chtějí vyhovět chystanému služebnímu zákonu. Podle něj může úředník dosáhnout na odměnu v maximální výši čtvrtiny jeho ročního platu.

Přesto se i stávající vláda umí dobře postarat o své zaměstnance. Třeba ministr dopravy Antonín Prachař z hnutí ANO schválil pololetní prémie vyšší, než jaké resort vyplácel za jeho předchůdců z Nečasovy nebo Rusnokovy úřednické vlády. Podřízeným poslal celkem přes tři miliony korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výši odměn zdůvodňoval ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Jan Mládek. Nad jejich udílením se zamyslel komentátor ČRo Petr Nováček

„O zaměstanance, kteří pracují dobře, se chceme opírat a motivovat je. Odměny směřovaly k 290 zaměstnancům ministerstva, většina z nich nepatří do toho vedení resortu,“ vysvětlil mluvčí ministerstva Tomáš Neřold.

Politici prémie kritizují, ale vyplácí

Za neúměrné rozhazování na prémiích kritizovala politická scéna oba předchozí kabinety. Třeba Nečasova vláda ještě před svým koncem stihla v létě 2013 schválit bonusy za 243 milionů korun. Takovou sumu označil úřednický premiér Jiří Rusnok za strašidelnou:

„Když si představím, jak těžce se dnes v této zemi žije mnoha lidem a státní správa oprávněně brečí, že není na mnoho věcí, tak mě to zaráží a považuji to za velmi neprofesionální přístup minulé vlády,“ prohlásil předchůdce Bohuslava Sobotky v premiérském úřadě.

Premiérovi Jiřímu Rusnokovi a jeho úřednickému kabinetu zbývá posledních pár dní ve funkci | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Jenže i jeho ministři zařídili úředníkům nemalé benefity. Ač Rusnokův kabinet nezískal důvěru sněmovny a vládl v demisi, vyplatil svým zaměstnancům před loňskými Vánoci bezmála 180 milionů korun.

Rekordmanem se stal tehdejší ministr financí Jan Fischer. Jednomu z náměstků přiklepl bonus 310 tisíc korun.

Sám Fischer to považoval za přiměřené. „Já se domnívám, že byť je to částka nemalá, tak ti lidé si to zaslouží."

Tučné prémie padaly na ministerstvu financí i tentokrát. Jeden z náměstků Andreje Babiše z hnutí ANO si přišel na odměnu 130 tisíc korun. To je také letošní nejvyšší přiznaná odměna pro úředníky ministerstva. Oficiální zdůvodnění zůstává tradičně nekonkrétní: „Za úspěšné splnění mimořádných pracovních úkolů.“

Odměny ve vládě | Foto: Český rozhlas

Tomáš Bystrý, Vojtěch Man, Vladimír Křivka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme