Moskva je podle Obamy zodpovědná za separatisty na východě Ukrajiny

Vyšetřování tragédie malajsijského letadla podle Spojených států dál komplikují rebelové. Ozbrojenci na východě Ukrajiny prý expertům vyhrožují a zároveň přesouvají důkazy z místa dopadu stroje. Moskva musí podle amerického prezidenta Baracka Obamy povstalce přimět, aby začali s vyšetřovateli spolupracovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama se vyjádřil k dění na Ukrajině

Americký prezident Barack Obama se vyjádřil k dění na Ukrajině | Zdroj: Reuters

„Rusko má na tyto separatisty silný vliv, a to nikdo nepopírá. Rusko tyto rebely zbrojí i cvičí, většina klíčových postav odboje má navíc ruské občanství. Moskva a prezident Vladimir Putin tedy nesou přímou odpovědnost za to, jestli budou separatisté spolupracovat s mezinárodními pozorovateli. Putin říká, že podporuje nezávislé vyšetřování, čehož si vážím. Ale jeho slova musejí doprovázet také činy,“ prohlásil Obama.

Povstalci na východě Ukrajiny údajně blokují přístup mezinárodních vyšetřovatelů k místu neštěstí. Podle Američanů přemisťují důkazy a s těly obětí zacházejí nedůstojně.

Vyšetřování pádu letadla komplikuje i nová ofenziva ukrajinské armády

Číst článek

Americký prezident zdůraznil, že stále upřednostňuje diplomatické řešení ukrajinské krize. Dodal ale, že pokud bude Moskva dál podporovat separatisty, může se ocitnout v úplné izolaci.

Ukrajina a Rusko se vzájemně obviňují z podílu na tragédii malajsijského Boeingu. Podle Kyjeva zasáhla letoun střela, kterou proruským separatistům dodalo Rusko.

EU schválí tvrdší sankce proti Rusku. Mohou se dotknout významných firem

Číst článek

Moskva to popírá. Tvrdí, že Ukrajina mohla stroj zasáhnout svými protiletadlovými systémy Buk. Uvedl to představitel ruské armády Andrej Kartapolov.

Ukrajinské síly mezitím znovu zasahují proti separatistům v Luhansku a Doněcku.

Část trosek malajsijského letadla nedaleko vesnice Hrabove na východě Ukrajiny | Foto: Reuters

Pavlína Nečásková, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme