Zasáhněte proti imperiálnímu Rusku, vyzývá světové státníky petice, která vznikla v Česku

V Česku vznikla petiční výzva s názvem ‘Odvahu a vůli‘. Je adresovaná hlavám států členských zemí Severoatlantické aliance, Evropy, Austrálie a dalších zemí a varuje před imperiálním Ruskem. Petice s podtitulem ‘Je třeba vidět Rusko realisticky a jednat podle toho‘ politiky vyzývá, aby adekvátně reagovali na mezinárodní scéně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Marhoul 2

Václav Marhoul 2 | Foto: Václav Marhoul

„Nejde o nic jiného, než nějakým způsobem upozornit, že se mezinárodní politická situace skutečně změnila. A těžko můžeme v tuto chvíli brát Rusko jako spojence,“ vysvětluje jeden ze signatářů výzvy, filmový režisér a producent Václav Marhoul.

„Mezinárodní politická situace se začala měnit už ve chvíli, kdy Rusko anektovalo jižní Osetii a severní Abcházii, což prošlo bez nějaké mezinárodní reakce. A ve chvíli, kdy došlo k anexi Krymu a v souvislosti s událostmi na východě Ukrajiny, rozhodli jsme se k sepsání petice,“ doplňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výzvě s názvem ‘Odvahu a vůli‘ diskutovali ve Stalo se dnes jeden z jejích signatářů, režisér Václav Marhoul a Jiří Vyvadil, bývalý senátor ČSSD, advokát, zakladatel spolku Přátelé Ruska

Podle autorů výzvy Rusko svým nynějším jednáním ‘začíná nebezpečně překračovat Rubikon mezinárodního práva a mezinárodního poválečného uspořádání‘. Upozorňují, že z této cesty už nemusí být jednoduchého návratu zpět.

„Naopak já pokládám za nezbytné, že svět potřebuje Rusko silné. Protože od roku 1989 USA zahájily tolik ničivých válek, jako Irák či humanitární bombardování bývalé Jugoslávie. Potřebujeme, aby se někdo postavil této filozofii,“ říká k výzvě bývalý senátor ČSSD, advokát a zakladatel spolku Přátelé Ruska Jiří Vyvadil.

Vladimír Kroc, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme