Průzkum pro ČRo: Češi chtějí levnější pivo, zdražení cigaret většině nevadí

Vládní koalice chce na mimořádné schůzi Sněmovny příští týden prosadit zvýšení spotřební daně na cigarety. U piva by ji chtěl ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL naopak snížit. V obou momentech se přitom politici trefili do nálady Čechů. Většina z nich totiž se zdražením cigaret a zlevněním piva souhlasí. Vyplývá to z průzkumu, který pro Český rozhlas zpracovala společnost Median.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto)

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

S navrženým zdražením krabičky cigaret o čtyři koruny v průzkumu souhlasilo 54 procent dotázaných.

Proti jsou podle Blanky Vančurové z agentury Median nejčastěji muži, lidé s nižším vzděláním a pochopitelně pravidelní kuřáci.

„Se zvýšením daně na cigarety souhlasí slabě nadpoloviční většina dotázaných, není to naprostá většina. Souhlas je vyšší u nekuřáků. Ale překvapilo nás, že i mezi kuřáky souhlasí se zvýšením pětina dotázaných,“ říká Vančurová.

Nové vládní návrhy zákonů, Bleskový výzkum (CAPI) - Zvýšení spotřební daně na cigarety | Foto: Median

Snížení ceny piva má ještě větší podporu. Přejí si ho dokonce čtyři pětiny Čechů. A to i ti, kteří pivo vůbec nepijí.

„Se snížením spotřební daně, která by vedla ke snížení ceny piva, souhlasí i ti, kteří nepijí pivo. Řekla bych, že proto, že ho všichni považují za národní nápoj, a všichni vnímají, že je příliš drahý,“ vysvětluje socioložka Vančurová.

Nové vládní návrhy zákonů, Bleskový výzkum (CAPI) - Snížení spotřební daně na pivo | Foto: Median

Vládou navržené zdražení cigaret již prošlo prvním čtením ve Sněmovně. Uvítala by ho i Eva Králíková, která vede Centrum pro závislé na tabáku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích průzkumu společnost Median informují redaktoři Antonín Viktora a Martin Karlík

„Na tabák jsou zejména citliví mladí lidé a děti, které začínají kouřit. Takže jsem určitě pro a je to určitě krok dobrým směrem,“ říká Králíková.

O snížení spotřební daně z piva zatím uvažuje jen ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL. Chtěl by ji vrátit na úroveň před rokem 2010.

„Tehdy došlo k nějakému mírnému zvýšení spotřební daně a došlo také k docela zásadnímu snížení příjmu daně právnických osob – pivovarů."

"Od té doby dochází ke snižování výroby piva, k úbytku pracovních míst v pivovarnictví a návazně v celém sektoru restauratérství. Takže ten krok měl více negativních důsledků než těch pozitivních,“ objasňuje Jurečka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Socioložka Blanka Vančurová, která průzkum zpracovávala, mluvila v Ranním interview Radiožurnálu

Zatímco u cigaret spotřební daň přímo ovlivňuje cenu, u piva tomu tak není. Jak upozorňuje agrární analytik Petr Havel, na koncovou cena piva v obchodech a restauracích nemá spotřební daň příliš velký vliv.

„Teoreticky, ale ne automaticky, se při snížení spotřební daně sníží cena piva. Je to asi padesátník na půllitru,“ poznamenává Havel.

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD ale uvedl, že vláda se snížením této spotřební daně nepočítá - podle něj není zajištěno, že by tím klesla i cena piva. Dalším důvodem je schodek státního rozpočtu.

Ministr Jurečka zmínil i úvahu o snížení spotřební daně na pohonné hmoty. O všem chce ale nejprve jednat na resortu financí.

Nové vládní návrhy zákonů, Bleskový výzkum (CAPI) - Metodologie výzkumu | Foto: Median

Nové vládní návrhy zákonů, Bleskový výzkum (CAPI) - Struktura vzorku | Foto: Median

Martin Karlík, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme