Nezaměstnanost v České republice ve druhém čtvrtletí meziročně klesla

Podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu v České republice klesla míra nezaměstnanosti na 6,1 procenta. Na domácím pracovním trhu se také lépe než jinde v Evropské unii prosazují cizinci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce

Úřad práce | Foto: Filip Jandourek

Obecná míra nezaměstnanosti ve druhém čtvrtletí byla 6,1 procenta. To je o 7 desetin méně než ve stejném období loni. Tento údaj měří podíl nezaměstnaných k pracovní síle, tj. součtu zaměstnaných a nezaměstnaných a to ve věkové skupině 15 až 64 let.

Bez práce bylo 318 tisíc lidí, z toho 170 tisíc žen. Snižuje se i počet dlouhodobě nezaměstnaných. Rok a více je bez práce 138 tisíc. Podíl dlouhodobě nezaměstnaných z celkového počtu nezaměstnaných osob byl 43,2 %. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nezaměstnanost probíraly Patricie Strouhalová a Jitka Hanžlová

Za zlepšením situace stojí ekonomické oživení. Podniky nabírají nové lidi, je tu i několik nových investic. V létě se také projevují sezonní zaměstnání. Jak v zemědělství, tak ve stavebnictví a ve službách. Především restaurace a hotely nebo třeba kempy nabízí krátkodobou práci.

Podle dat Eurostatu patří Česká republika mezi pouhé čtyři země, kde je zaměstnanost vyšší u cizinců než u občanů státu. Zatímco v průměru Evropské unie je míra zaměstnanosti místních téměř 70 procent a míra zaměstnanosti cizinců 56 procent, v České republice je poměr opačný.

Míra zaměstnanosti místních byla 72,4 procenta a míra zaměstnanosti cizinců ze zemí mimo unii dosáhla 79 a půl procenta.

Svědčí to o tom, že jestliže do ČR cizinci jezdí za prací, pak také pracují a z velké části zaměstnání získají. A také se z toho dá usuzovat, že jsou druhy práce, které místní dělat nechtějí, ale cizinci je ochotně vezmou.

Největší rozdíl mezi zaměstnaností cizinců ze zemí mimo EU a domácími obyvateli je ve Švédsku. Zaměstnanost místních obyvatel tam činí 81,3 procenta, zaměstnanost obyvatel ze zemí mimo EU pak 50,2 procenta. Vysoký rozdíl je také v Belgii, Nizozemsku, Francii, Finsku a Německu.

Vývoj zaměstnanosti v ČR od roku 1993 | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová, Patricie Strouhalová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme