Památkáři budou posuzovat další návrh obnovy vyhořelé Petrovy boudy v Krkonoších

Nová Petrova bouda v Krkonoších by mohla být částečně samoobslužná. Počítá s tím nový projekt vlastníka vyhořelé budovy, firmy Snowy Chalet, o kterém píše server iDnes. Společnost už jednou se svým projektem neuspěla u památkářů, protože podle nich návrh neodpovídal půdorysu původní boudy. Projekt proto přepracovali a teď se budou snažit získat povolení znovu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vizualizace dostavby Petrovy boudy v Krkonoších

Vizualizace dostavby Petrovy boudy v Krkonoších | Foto: Snowy Chalet

Krkonošský národní park požadoval, aby nová stavba nepřesahovala výšku původní Petrovy boudy, aby nebyla větší ani zastavěná plocha a objem budovy.

„Z hlediska zachování krajinného rázu a ochrany okolní přírody pro nás projekt není zásadním problémem,“ uvedl mluvčí KRNAP Radek Drahný.

Přehrát

00:00 / 00:00

O posuzování návrhu obnovy Petrovy boudy hovořil mluvčí KRNAP Radek Drahný

V okolí Petrovy boudy jsou podle něj vzácné smilkové trávníky a horské louky, které jsou v Krkonoších chráněné i soustavou Natura 2000.

Bouda by měla být částečně samoobslužná, turisté by si mohli vyzvednout klíče ve Špindlerově Mlýně.

V chatě by tak přespávali bez přítomnosti personálu. „Na našich horách jde o něco revolučního. Neznám podobný objekt, který by tímto způsobem fungoval,“ řekl Drahný.

Investor předložil projekt k posouzení KRNAPu před třemi týdny, ten se musí vyjádřit do měsíce. Památkáři se budou projektem zabývat koncem srpna.

Petrova bouda vyhořela 1. srpna 2011. Dokumenty dokazují, že první celoročně obývaná bouda byla na místě postavena už dvě stě let před ničivým požárem.

Vyhořelá Petrova bouda | Foto: Standa Soukup

Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme