Jed ze stonožky umí tišit bolest. Mnohonožky pomůžou léčit malárii, zjistili vědci

Morfium má konkurenci. Podobné tišící účinky totiž může mít i jed čínské stonožky. To je jen jedna z novinek světového kongresu o stonožkách a mnohonožkách v Olomouci. Výzkumy těchto členovců navíc farmaceutickým firmám slibují pomoc při léčbě malárie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svinule z Bruneje

Svinule z Bruneje | Foto: Ivan Tuf

Zmínění členovci mají obrovský význam pro tvorbu půdy. V budoucnu by mohli hrát prim dokonce i v medicíně. Podle biologů je svět stonožek a mnohonožek fascinující.

Někdy spíš ale připomíná horor. Barevní predátoři žerou vše a troufnou si i na letícího netopýra. S rychlostí blesku se vrhají na svou oběť a jejich jed je pro ně smrtící.

Dá se z něj ale vytvořit i účinné analgetikum. „Jedna složka toho jedu bolest tiší. Bez ní by to bylo mnohem bolestivější. Pravděpodobně by se kořist mnohem víc bránila a stonožce utekla,“ vysvětluje olomoucký biolog Ivo Tuf.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zajímavém světě stonožek a mnohonožek informovala reportérka Blanka Mazalová

Čerstvou novinkou je sekret z mnohonožek, který zase částečně chrání před malárií.

Občas se ale z lovce stává kořist. Pro Asiaty jsou stonožky vyhlášenou pochoutkou, oblíbené jsou prý grilované na špejli.

„Ochutnal jsem, v Číně se jí všechno. Sám jsem si dovezl jako suvenýr z Thajska pálenku s naloženou stonožkou,“ dodal Tuf s tím, že stonožka není chráněná, takže žádný zákon jejím převozem přes hranice neporušil.

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme