Hasiči kvůli vodě evakuovali několik táborů na Prachaticku, v Brně kolabuje doprava

Meteorologové upozorňují, že v jižních Čechách hrozí povodně. Hladina řeky Blanice na Prachaticku prudce stoupá, na Blanickém mlýnu dosáhla už třetího povodňového stupně. Třetí stupeň platí také v Hracholuskách na Zlatém potoku. Voda se vylévá z břehů. Vyhlášen byl extrémní stupeň nebezpečí. Kvůli silným dešťům zasahují hasiči i v dalších regionech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravní komplikace způsobil silný déšť v brněnské Jedovnické ulici

Dopravní komplikace způsobil silný déšť v brněnské Jedovnické ulici | Zdroj: ČTK

Preventivně byly evakuovány skautské tábory, ležící podél Zlatého potoka nedaleko Kralovic.

„Zasahující hasiči, jak prachatičtí profesionálové, tak kralovičtí dobrovolní hasiči, společně se starostou odvezli všech 42 osob ze všech táborů do obce Nebahovy,“ hlásí mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Skauti jsou teď v kulturním domě v Nebahovech a postupně telefonují svým rodinám, aby si pro ně přijely. Tábory jsou totiž rozbahněné a není možné se do nich vrátit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O osud evakuovaných dětí se zajímal reportér Václav Malina

Zlatý potok ohrožuje také Vitějovice, kde už hasiči raději připravili techniku a začali plnit pytle. Voda se zatím rozlila nad obcí i pod ní, přestává ale pršet.

„Třetí stupeň na horním toku Blanice v profilu Blanický mlýn je způsoben mohutnými srážkami za posledních 24 hodin, kdy spadlo téměř 100 milimetrů. V současné chvíli vykazuje Blanice v tomto profilu setrvalý stav, vše je ovšem závislé na dalším vývoji počasí,“ vysvětluje Michaela Pohůnková z Povodí Vltavy.

„Odpoledne očekáváme, že by se situace měla uklidňovat,“ upřesňuje hydroložka Pavla Řičicová. Vydatnější deště se teď přesunuly do východních Čech a na Českomoravskou vrchovinu.

Velké množství srážek už zaznamenali na Pardubicku. „V oblasti okresu Svitavy a Ústí nad Orlicí spadlo v silných přeháňkách, od zhruba 8 hodin ráno, místy přes 50 milimetrů srážek. A ve zmíněných oblastech a na Českomoravské vrchovině předpokládáme, že srážky budou dále i pokračovat,“ dodává Jaroslav Rosa z Českého hydrometeorologického ústavu.

Silné bouřky na Vysočině zasáhly hlavně Havlíčkobrodsko a Jihlavsko

Číst článek

„Doporučujeme při průtoku vody přes komunikace či při jejich zatopení nevyjíždět do vody. Pozor na podemletí krajnic a mostů. V oblastech zasažených silným deštěm lze očekávat rychlý odtok vody ze svahů, rozvodnění malých toků a potoků i jindy suchých koryt,“ upozorňuje Rosa.

S následky přívalových dešťů se potýká i jižní Morava. Velké dopravní komplikace způsobila voda zejména v Brně. Například u hlavního nádraží se vytvořila laguna a provoz kolabuje.

Doprava v Brně kolabuje kvůli silnému dešti | Foto: Tomáš Jelen

Stojí celý malý městský okruh, řidiči nevědí, kudy centrum objet. Zpoždění v řádu desítek minut nabírá i městská hromadná doprava. Tramvaje nemohou některými křižovatkami projet, protože voda zatopila výhybky, náhradní autobusy zase uvízly v kolonách. Provoz navíc komplikuje vykolejená tramvaj na ulici Cejl.

Značné škody voda napáchala v Mahenově knihovně. Na podlaze atria je pět centimetrů vody. Knihovníci zjišťují, jestli déšť neponičil také sbírky. Podobná situace je i na fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity a vytopená je i budova filozofické fakulty.

Dopravní komplikace způsobil silný déšť v brněnské Jedovnické ulici | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Pršet má i o víkendu

Počítat je třeba i s bouřkami. „V platnosti zůstává výstraha na silné bouřky na nízkém stupni nebezpečí. Platí to pro východní polovinu Vysočiny, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj, a to až do dnešní 18. hodiny,“ říká meteorolog Pavel Borovička. Vyskytnout se prý mohou i kroupy.

Zítra má být podle předpovědí počasí klidnější. Podle meteorologů ale bude pršet i o víkendu a na začátku příštího týdne. Vrátí se také bouřky.

„O víkendu bude bouřek znovu přibývat. Počítáme převážně s oblačnou oblohou, na východě bude ještě zpočátku v neděli polojasno. V Čechách se v sobotu místy – na Moravě a ve Slezsku jenom ojediněle – vyskytnou přeháňky nebo bouřky. V neděli budou bouřky četnější na celém území. A také budou intenzivnější,“ přibližuje Borovička.

Jitka Cibulová Vokatá, Daniela Pavlíčková, Pavla Firbacherová, Tereza Chlubná, Tomáš Jelen, Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme