Hamás odmítl čtyřhodinové humanitární příměří vyhlášené Izraelem

Izrael vyhlásil na dnešní odpoledne čtyřhodinové humanitární příměří, Hamás na něj ale nepřistoupil. Klid zbraní se podle armádního mluvčího týká jen oblastí, které nezasáhly intenzivní boje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelští vojáci v blízkosti hranic pásma Gazy

Izraelští vojáci v blízkosti hranic pásma Gazy | Zdroj: Reuters

Příměří má Gaze umožnit vyřízení neodkladných humanitárních potřeb, jako je vyproštění osob ze sutin rozbořených domů.

Mluvčí Hamásu Samí abú Zuhrí ale izraelské příměří odmítl - je to prý jen hra pro média. Klid zbraní podle Hamásu nedává smysl, protože se stejně týká jen oblastí, kde se prozatím nebojuje. Hamás proto pokračuje v odpalování raket.

Dalším důvodem, proč palestinské radikální hnutí na příměří nepřistoupilo, je zabití 19 palestinských uprchlíků v budově spravované Spojenými národy. Izraelská armáda ale tvrdí, že z blízkosti zasažené školy odpalovali ozbrojenci rakety.

Pásmo Gazy je na prahu humanitární krize, kapacita útočišť OSN nestačí

Číst článek

"Lidé tu seděli, někteří už spali, jiní byli ještě vzhůru. A v tom jim na hlavy přistála raketa. Děti, muže, všechny to tady v Abú Husajnově škole roztrhalo na kusy," říká rozrušená svědkyně, která při útoku utrpěla zranění.

V objektech spravovaných OSN je už 200 tisíc lidí bez střechy nad hlavou a kapacita nestačí.

"Přišli jsme sem z bombardovaných oblastí, protože tam nebylo bezpečno. Bezpečno ale není už ani tady, v Gaze už žádné bezpečné místo není," říká zoufale jeden z uprchlíků.

Izraelská armáda mezitím mluví o dalším rozšíření svých vojenských operací v Gaze. Ministr obrany Moše Jálon řekl, že vojáci postoupí i do těch oblastí, kde dosud neoperovali. Ústí tunelů jsou totiž podle něj mnohem hlouběji ve vnitrozemí Gazy.

Palestinsi nahlížejí do márnice nemocnice v Khan Younis v jižním pásmu Gazu | Foto: Reuters

Zvětšit mapu

Izrael v noci opět bombardoval Gazu, útok má prý nejméně 21 obětí

Číst článek

Štěpán Macháček, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme