Rozhlasový poplatek se vztahuje i na poslech rádia v autě či přes počítač

Autorádio nebo notebook s FM tunerem. I za takové rozhlasové přijímače se platí podle zákona měsíční rozhlasový poplatek 45 korun. U běžné domácnosti se ale tato částka – na rozdíl od firem – s počtem přijímačů nenásobí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autorádio uvnitř automobilu

Autorádio uvnitř automobilu | Foto: Policie ČR

„Je důležité definovat, co je rozhlasový přijímač. Obecně je to jakékoli zařízení, které umožňuje přijímat rozhlasové vysílání. Čili je to i televize s tunerem, která přijímá digitální vysílání a má v programovém multiplexu i programy Českého rozhlasu,“ vysvětluje náměstek generálního ředitele Českého rozhlasu Michal Koliandr.

V zákoně je tak rozhlasovým přijímačem rádio, radiobudík, autorádio, mini- a mikrověž nebo některé notebooky a počítače.

„Pokud je počítač nebo notebook vybaven FM tunerem, považuje se podle zákona za rozhlasový přijímač,“ potvrzuje Koliandr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na koho se vztahují rozhlasové poplatky, vysvětlila v reportáži redaktorka Veronika Hlaváčová

Rozhlasovým přijímačem je rovněž televize se set top boxem a kabelová televize. Argument, že člověk na těchto přijímačích rádio neposlouchá, zákon nepřijímá.

„V momentě, kdy někdo vlastní nebo drží rádio nebo ten rozhlasový přijímač, je povinen za něj platit. I kdyby ho vůbec neposlouchal,“ říká ředitelka odboru rozhlasových poplatků Dana Francová a dodává:

„Tady se zákon neodvíjí od poslechovosti, ale od toho, jestli přijímač vlastním a držím. A stačí, když ho někdo vlastní nebo drží jeden měsíc. Pak už je povinen se do 15 dnů nahlásit.“

Český rozhlas teď oslovuje přes 80 tisíc domácností, které 45korunový měsíční poplatek neplatí. K úhradě se mají přihlásit do 15 dnů od doručení dopisu.

Rozhlasové poplatky se dají platit měsíčně, čtvrtletně nebo jednorázově za celý rok. Lidé se mohou zaregistrovat na stránkách www.rozhlasovypoplatek.cz.

kap, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme