Zahraniční investice v Evropě dosáhly historického maxima. V Česku ale klesly

Přímé zahraniční investice v Evropě dosáhly v loňském roce historického rekordu. Zatímco v roce 2012 zahájili investoři 3800 projektů, loni už to byly skoro 4000. Investory lákají hlavně metropole. Například Praha se v evropském žebříčku nejatraktivnějších měst umístila na 12. místě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

AFSI - průmyslová zóna Joseph

AFSI - průmyslová zóna Joseph | Foto: Tomáš Adamec

Zahraniční investice rostly ve většině klíčových evropských ekonomik. Mezi hlavní příjemce patří Velká Británie, Německo a Francie.

Naopak pokles zaznamenalo Španělsko, ale taky střední a východní Evropa včetně České republiky.

Jen díky investičním projektům vzniklo v Evropě přes 166 tisíc pracovních míst. Podle vedoucí partnerky společnosti EY Magdaleny Souček nejvíc zahraničních investic v Evropě tradičně pochází opět z Evropy.

„A také se nic nemění na tom, že nejvýznamnější investorskou zemí jsou Spojené státy, které v Evropě loni realizovaly plnou čtvrtinu z celkového počtu investičních projektů.“

ČR se drží v první patnáctce

Česká republika se stále drží v patnáctce investorsky nejatraktivnějších zemí, i přesto, že investiční atraktivita naší země klesá. Loni bylo v Česku sjednáno 60 přímých investičních projektů, tedy asi o 4 méně než rok předtím.

Nejvíc u nás chtějí investovat tradičně Němci. Cílem je hlavně jih Moravy, Moravskoslezský kraj a střední Čechy. Ve srovnání s našimi nejčastějšími konkurenty – Polskem, Slovenskem a Maďarskem – je ale Česká republika pro investory nejdražší.

„Pracovní síla je v Česku nejdražší. To je pro investory nevýhoda,“ říká generální ředitel společnosti Czechinvest Ondřej Votruba.

Velkým hnacím motorem jsou investiční pobídky. Jen v loňském roce zprostředkovala agentura Czechinvest investice skoro za 48 miliard korun - to je dokonce dvakrát víc než předchozí rok.

Od letošního července se ale investiční pobídky snížily kvůli novým evropským pravidlům. Ta totiž snižují podporu pro velké podniky ze 40 na 25 procent.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme