Táborští odmítají zpoplatnění úseku dálnice D3. Auta by začala jezdit přes centrum města

Obyvatelé Tábora podepisují petici proti zpoplatnění úseku dálnice D3, který zároveň slouží jako městský obchvat. Zatím se po něm může jezdit bez dálniční známky. To se má ale změnit, až skončí jeho rekonstrukce. Pak chce ministerstvo dopravy obchvat zpoplatnit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomník Jana Žižky z let 1877 až 1884 přehlíží stejnojmenné ústřední náměstí

Pomník Jana Žižky z let 1877 až 1884 přehlíží stejnojmenné ústřední náměstí | Foto: Wikipedia, volné dílo

Táborští se obávají, že auta, která nyní obchvat využívají, budou potom jezdit přes město.

„Pokud bude obchvat zpoplatněn, tak řidiči, kteří pojedou od Brna do Písku nebo naopak, budou mít dvě možnosti. Buď si zakoupit dálniční známku kvůli těm 3 a půl kilometrům, nebo pojedou na účet táborských obyvatel centrem města, přes přechody, křižovatky, kolem škol,“ obává se táborská zastupitelka Michaela Petrová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma táborského obchvatu do publicistického pořadu z cyklu Bez obalu připravil Jan Kopřiva

Proti zpoplatnění vznikla petice, kterou Petrová iniciovala. Lidé ji mohou podepsat například v antikvariátu v historickém centru Tábora.

„Petice se setkává s veskrze pozitivním ohlasem. Lidé přicházejí ve vlnách vždy, když se o petici někde mluví,“ říká antikvář Miroslav Nimrichter.

Podle Martina Nováka z tiskového odboru ministerstva dopravy však petice nemá příliš velkou šanci na úspěch. Ministerstvo se dlouhodobě snaží snižovat počet výjimek z poplatků na dálnici. Nedá se proto očekávat, že by udělilo výjimku v tomto případě.

Dálniční úsek, o který se jedná, byl začátkem devadesátých let původně stavěn jako městský obchvat, aby z centra města odvedl tranzitní dopravu ze směrů Praha - České Budějovice a Pelhřimov - Písek. Kromě toho tento obchvat umožnil také rychlejší cestu od Pražského sídliště na Sídliště nad Lužnicí.

Jan Kopřiva, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme