Od úmrtí matky s dcerou na dovolené v Egyptě uplynul rok. Vyšetřování stále neskončilo

Je tomu přesně rok, co z Egypta přišla zpráva o úmrtí dvou českých turistek. Matka s dcerou z Karviné zemřely přímo v hotelovém pokoji zřejmě po zásahu elektrickým proudem. Letos v únoru kriminalisté obvinili manžela a otce Petra Kramného, od té doby je ve vazbě. Vyšetřování dvojnásobné vraždy ale vázne, místo činu je totiž pro české vyšetřovatele stále nedostupné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Reportérka stojí před domem, kde žila rodina Kramných, ale zvonek zní stále do prázdna. Oslovit některého ze sousedů není jednoduché. Někteří utíkají, o případu se nechtějí bavit.

„Prosím vás, on je v žaláři, tak běžte za ním,“ říká reportérce žena.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauzu záhadného úmrtí matky s dcerou, ke kterému došlo právě před rokem v Egyptě, připomněla Jana Jeckelová

„Ještě to není vyšetřené, teď už ty důkazy asi nezískají,“ uvádí druhá.

„Je to smutné, že to trvá tak dlouho, v prvé řadě by se měla snažit egyptská strana, aby ona byla čistá.“

A právě kvůli egyptské straně, kterou zmiňuje i jedna ze sousedek, vyšetřování podle státního zástupce Víta Legerského vázne, chybí totiž smlouva o mezinárodní justiční spolupráci:

„Vyšetřování ztěžuje především to, že místo činu, jakožto zásadní zdroj informací, se nachází mimo naší republiku. Stát, kde došlo ke spáchání trestného činu, v podstatě není povinen vyhovět naší žádosti.

Podle zmocněnkyně pozůstalých Kláry Long Slámové je ale doba a průběh vyšetřování naprosto standardní a důkazy svědčící pro vinu Petra Kramného jsou podle ní dostačující.

„Vyšetřování už od počátku stojí na pevných důkazech. Je to zcela normální, zcela běžné, že po roce ta věc ještě nešla k soudu. Není to krádež kola.“

Čeští vyšetřovatelé ale považují šetření v hotelovém pokoji za klíčové a na kladnou odezvu egyptské strany chtějí čekat ještě několik měsíců.

Případně mají ještě záložní plán, mluvit o něm ale nechtějí. Rozhodně nejde o stavbu modelového pokoje v Česku, tuto informaci, která se objevila v médiích, státní zástupce Vít Legerský popřel:

„Stavění nějakého fiktivního pokoje by nám nemohla dát nějaká relevantní data.“

Petr Kramný od začátku vinu popírá. Jeho obhájkyně Jana Rejžková, která s žádostí o propuštění Kramného z vazby neuspěla, teď chystá ústavní stížnost.

Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme