Rusko tvrdí, že zakázané potraviny snadno nahradí. Cílí hlavně na Jižní Ameriku

Místo rakouského hovězího steaky z brazilských býků, místo holandského sýra mléčné výrobky z Nového Zélandu. Ruské ministerstvo zemědělství tvrdí, že potraviny, které přestane dovážet z Evropské unie a Spojených států, snadno nahradí importem odjinud. Hlavní pozornost se v tomto směru upíná na Jižní Ameriku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kuřecí maso (ilustrační snímek)

Kuřecí maso (ilustrační snímek) | Foto: Fotobanka PhotoRack

Kromě banánů nebo exotického ovoce se vozí z Jižní Ameriky ve velkém třeba kuřecí maso. Brazílie ho loni dovezla do Ruska 60 tisíc tun.

Brazilští farmáři podle agentury ITAR-TASS tvrdí, že jsou schopni nahradit i výpadek 150 tisíc tun kuřecího, které Rusko dováží ze Spojených států.

Do Ruska putuje rovněž hovězí maso či mléčné produkty. Nejde zatím o nijak významné položky, na druhou stranu ale obchod s Ruskem vzrostl v posledních 20 letech v případě některých latinskoamerických zemí víc než desetinásobně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O obchodu mezi Ruskem a státy Jižní Ameriky mluvil na Radiožurnálu zpravodaj David Koubek

V Moskvě už teď jednají příslušní činitelé s latinskoamerickými velvyslanci o možnosti nahradit obchody s Evropou. Je ale jasné, že nahradit výpadek ze dne na den bude složité.

Problémem je hlavně dopravní kapacita. Kromě značné vzdálenosti s Ruskem není v Latinské Americe jednoduché ani dopravit produkty z místa, kde se vyrábějí, pěstují či chovají, do míst, odkud se nakládají na lodě. Právě i proto investují třeba v Argentině nebo v Brazílii do infrastruktury Číňané.

Rusko zakázalo dovoz většiny potravinářských výrobků z EU a USA

Číst článek

Kreml se s jihoamerickým regionem v poslední době sbližuje nejen obchodně, ale i politicky. Ruský prezident Vladimir Putin podepsal s argentinskou prezidentkou při návštěvě před necelým měsícem smlouvu o spolupráci v atomové energetice, Brazílie teď zase uzavřela dohodu o spolupráci ve vzdušné obraně.

Největší jihoamerická země taky nakupuje ruské rakety země-vzduch, které mají chránit i letní olympijské hry v Riu za dva roky, a dokonce jedná o vývoji společných stíhaček.

David Koubek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme