Štěpánkovice na Opavsku postavily novou cyklostezku. Bez vědomí úřadů

Svérázným způsobem vyřešila obec Štěpánkovice na Opavsku dlouholeté tahanice o státní pozemky. Na jednom z nich chtěla pro lidi vybudovat novou cyklotrasu, jenže když to už roky ze zákona nešlo, vymyslelo vedení vesnice jiný způsob. Letos na jaře radnice stát obešla a bez vědomí úřadů cyklostezku prostě postavila. Podle starosty nic jiného nezbývalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divoká Šárka, cyklostezka, cyklista

Divoká Šárka, cyklostezka, cyklista | Foto: Filip Jandourek

Kolo, to je na Hlučínsku důležitý a také oblíbený dopravní prostředek, shodují se obyvatelé Štěpánkovic. Řada z nich ovšem netuší, že tady něco není tak úplně v pořádku.

Řeč je o zhruba dvoukilometrové stezce mezi poli. Obec propojuje s aquaparkem v Kravařích. To, že je z části nelegální, přitom nezávislý starosta Štěpánkovic Bernard Halfar nijak netají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Štěpánkovicích na Opavsku natáčela redatorka Kateřina Daňková

„O tom nevím, to slyším prvně. Vycházel jsem z toho, že je to všechno legální. Ale necháme to na panu starostovi,“ říká jeden z oslovených obyvatel Štěpánkovic.

Starostovi jednoduše došla s úřady trpělivost. Cyklostezka je podle něj teď hojně využívaná a cyklisté se díky ní vyhnou frekventovaným cestám.

„Úřad pro zastupování státu ve věci majetkových tvrdí, že nemůže tento pozemek převést na obec, protože tam není zpevněná komunikaci. A obec nemůže vybudovat zpevněnou komunikaci, protože nemá v majetku pozemek pod touto komunikací,“ vysvětluje zádrhel.

Není to poprvé, ale úřad o ničem neví

Nejde však o jediný problémový úsek, podobně obec vyřešila i potíže s cyklostezkou ve směru na Opavu.

„Já doufám, že se nám do budoucna podaří jednak přesvědčit stát, aby pozemek pod cyklostezkou převedl na obec, a jednak nějakým způsobem zlegalizovat to, co jsme provedli,“ plánuje starosta.

To ale možná ani nebude potřeba, příslušný úřad totiž o žádné problematické cyklostezce paradoxně vůbec neví.

„K těmto pozemkům se neváže žádná žádost obce o vybudování cyklostezky nebo jakékoli stavební aktivity,“ konstatuje Karol Siwek z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Případu se ale pro jistotu budou podle něj úředníci ještě věnovat.

Kateřina Daňková, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme