Místo obchodu ztráta peněz. Firmy si stěžují na podvodné nabídky z Číny

Na začátku je lákavě vypadající nabídka od čínské firmy, která přijde do firemního e-mailu, na konci ztráta peněz. Takové zkušenosti má stále více českých firem. Takzvané černé obchody se rozmáhají po celé Evropě a Česká republika není výjimkou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce na počítači. Ilustrační foto

Práce na počítači. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Objednávka fólií za 800 tisíc korun. Na první pohled byla nabídka čínského dodavatele pro východočeskou firmu lákavá, jenže po pár týdnech se namísto radosti z dobrého obchodu dostavil jen vztek.

„Dali celkem příznivou cenu a hlavně ne tak dlouhý termín jako ostatní výrobci. Protože to byla nová firma, se kterou jsme ještě nespolupracovali, tak jsme vzali jeden kamion na zkoušku. A když k nám ten kontejner dorazil, tak k překvapení skladníků tam byly otřesné staré palety, půlka rozsypaná a byl tam nějaký bílý prášek,“ popisuje své zkušenosti majitel východočeské firmy pan Josef.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podvodné nabídky od údajných čínských podnikatelů se zajímala redaktorka Zuzana Švejdová

Místo objednaného zboží tak dostala firma 20 tun potravinářského prášku. Statisíce, které zaplatila, už neviděla, stejně jako objednané fólie. Čínský dodavatel přestal komunikovat a odpojil i telefony.

Seznam podobně podvedených firem se v poslední době rozrůstá.

„V Evropě už v uvozovkách řádí desítky a stovky firem, které tohoto systematicky zneužívají a které pouze vytáhnou jednorázově peníze a pak to vyzkoušejí o dům dál,“ říká předseda Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků Karel Havlíček.

Něco na dárky či na pohoštění

Problémy se vyskytují i u obchodů, kdy má o zboží zájem čínský partner. Začít to může třeba požadavkem na návštěvu evropského partnera v Číně, kde má dojít k uskutečnění obchodu.

„Před podpisem samotného kontraktu, který vypadá velice lákavě, si řeknou o nějakou platbu dopředu,“ vysvětluje ředitel kanceláře Czechtrade v Šhanghaji Aleš Červinka.

Peníze prý čínský partner požaduje například s tím, že jsou určené na pohoštění nebo dárky pro čínské úředníky či na notářské ověření kontraktu. „Je to pouze záminka pro vylákání peněz dopředu,“ dodává Červinka.

Každý měsíc na seznamu přibývají zhruba čtyři podvedené české společnosti.

„Doporučujeme, aby si všechny čínské dodavatele, zejména ty, se kterými ještě před tím neměly zkušenost, dostatečně prověřily. Aby, pokud možno, tuzemští odběratelé v průmyslu nepřistupovali na jakýkoliv režim platby dopředu a když, tak aby byl alespoň pod nějakou podmínkou, kterou definuje INCOTERMS (mezinárodní pravidla pro obchod, pozn. red.),“ radí Havlíček.

Podnikatelé také mohou po čínské firmě požadovat takzvaný referenční list, tedy informaci o tom, komu firma v minulosti dodávala v Česku, případně v Evropě.

kov, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme