Na Karlovarsko přijeli dobrovolníci z celé Evropy. Pracují v okolí Toužimi a Otročína

V okolí Otročína a Toužimi se opět sešli dobrovolníci z různých koutů Evropy. Uprostřed prázdnin pomáhají s úklidem historických objektů nebo málo obydlených vesnic. Hlavním cílem projektu je zlepšit životní prostředí a připravit letní program pro studenty a mladé lidi, kteří chtějí pomoci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V okolí Otročína a Toužimi se opět sešli dobrovolníci z různých koutů Evropy

V okolí Otročína a Toužimi se opět sešli dobrovolníci z různých koutů Evropy | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

„Začali jsme v Bečově nad Teplou v místní botanické zahradě a nyní se postupně přesouváme. Je to takové akčnější, pomáháme každé vesnici, která si o to řekne,“ popsal náplň práce dobrovolníků Jan Moravec, který skupinu vede.

Mají na starost lesní práce, úklid historických objektů a další, zejména manuální, činnosti.

„Oni jsou takoví veselí, je to mladá kopa a je to na nich vidět. Jsou aktivní,“ řekl František Veselý o náladě, která ve skupince panuje.

Dobrovolníci jsou většinou studenti, ale na Karlovarsko přijeli i tři starší lidé, kteří už jsou zaměstnaní. Svůj volný čas se rozhodli strávit aktivní pomocí ostatním.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za skupinkou dobrovolníků se vydal Zdeněk Trnka

"Jsem z Madridu a je to tady fajn. Dělám to, co chci, a poznávám místní kulturu a zajímavé lidi," popsal svou motivaci Lucas. V Čechách, kam přijel pomáhat, si oblíbil pivo a Prahu.

Dobrovolnice Kati je od Fraknfurtu."Byla jsem tady před 20 lety na dovolené. Už tehdy jsem si všimla, jaká je škoda, že je tato krajina málo osídlená. Je dobře, že díky tomuto projektu můžeme pomoci."

Z polské Varšavy se na český západ vypravila i studentka Aňa. "Poznávám lidi z celé Evropy. Jejich rodnou řeč, místní kulturu, také krásná města a historické objekty. Je to taková vzájemná výměna zkušeností.“

Podobné akce se ve Španělsku před časem zúčastnil i vedoucí í mezinárodního týmu Jan Moravec. „Být dobrovolníkem má své kouzlo v tom, že poznáte tu cizí zemi,“ vysvětlil. Účastníci spolu podnikají i další aktivity, seznamují se a hrají hry. „Teď když jsem vedoucí, už nemám tolik času. Naopak ty akce musím připravovat já.“

Program na Karlovarsku přichystalo Mezinárodní sdružení dobrovolnických aktivit.

Zdeněk Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme