Musíme umět naslouchat, říká šéfka ukrajinského týmu OBSE v exkluzivním rozhovoru

Na východní Ukrajině stále pokračuje vyšetřování příčin pádu malajsijského Boeingu 777. Experti zatím práce na místě neštěstí přerušili, protože oblast opět zasáhly boje mezi ukrajinskou armádou a povstalci v Doněcku. V prvních týdnech pátrání jim na místě pomáhali i pozorovatelé z mise OBSE na Ukrajině. Vedoucí tamního týmu 35 pozorovatelů Martha Barbosa poskytla Českému rozhlasu exkluzivní rozhovor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skupina mezinárodních vyšetřovatelů u místa pádu letu MH 17

Skupina mezinárodních vyšetřovatelů u místa pádu letu MH 17 | Zdroj: Reuters

Bohužel, nebo spíš náhodou musela vaše pobočka monitorovat i vyšetřování na místě katastrofy malajsijského letadla, které se zřítilo 17. července. Jak to probíhalo? To vám zavolali a řekli, že vás tam potřebují, a tak tam někdo odsud jel?

Z mého týmu tady v Charkově jsme tam poslali pět našich členů. Jeli tam na jih a spolu s našimi lidmi v Doněcku byli součástí týmu nazvaného Doněck-Torez, podle města, odkud vlak odvážel těla obětí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí týmu pozorovatelů na Ukrajině Martha Barbosa mluvila se zpravodajem Pavlem Novákem

Pomáhali zahraničním expertům vyznat se na tom území. Působili jako prostředníci v jednání s místními lidmi. Byly to perné tři týdny, teď je můj tým zpátky. Udělali tam spoustu práce.

Jak se vám spolupracuje s úřady tady v Charkově?

Dobře, samozřejmě někdy bych chtěla, aby se dalo postupovat jednodušeji, ale jinak je ta spolupráce dobrá. Jako všude se někdy objeví nějaké překážky, ale snažíme se je vždycky nějak překonat.

Ukrajina zřejmě odmítne humanitární pomoc od Ruska. Kamiony se blíží k hranici

Číst článek

Vyštřovatelé zkoumají oblast, kde bylo sestřeleno malajsijské letadlo | Foto: ČTK

Putin i ruská vláda se stěhují na Krym. Konvoj se zastavil 150 kilometrů od hranic

Číst článek

Vím, že také některé vaše pozorovatele unesli ozbrojenci. Jak se vůbec zajišťuje jejich bezpečnost?

To byly dva ojedinělé případy, jeden v Doněcku a druhý v Luhansku. Naštěstí se nikomu nic vážného nestalo. Jen to znamenalo dlouhá, opravdu dlouhá jednání s těmi správnými lidmi. Tedy s těmi, kdo j unesli a nakonec propustili. Teď jsou mimo službu, ale doufám, že už se zase brzy mezi nás vrátí.

Pozorovatelé mise OBSE na východě Ukrajiny jsou očima a ušima Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Nenaslouchají jen místním politikům, ale mluví i s lidmi na vesnicích, s taxikáři, obchodníky a lidmi na ulicích. S těmi, jejichž hlas by často nikdo jiný neslyšel. Získané informace putují nejdříve do regionální centrály do Kyjeva a pak do Vídně. Některé z těch informací, třeba o nesprávném postupu úředníků nebo porušování lidských práv, pak slouží k upozornění ukrajinských úřadů, že něco není v pořádku a že o tom OBSE ví. Říká to Martha Barbosa, která vede tým 35 pozorovatelů z různých zemí. Mezi nimi je i jedna bývalá novinářka z Česka.

Co je taková nejdůležitější vlastnost, kterou by měl dobrý pozorovatel mít?

Musí být profesionál. Musí mít zkušenost z nějaké jiné mise, to je asi klíčové. Já osobně se zaměřuji na lidské schopnosti mých podřízených. Setkáváme se tu s jinou kulturou, s problémy, které musíme řešit.

Lidé za vámi přicházejí a vy je musíte umět vyslechnout. Je tedy třeba být otevřený, vnímavý. Když se budou lidé cítit v hovoru s vámi dobře, povědí vám hodně.

Pozorovatelé poznají osudy různých lidí. Někdy jsou to velmi smutné příběhy. Je nějaká pomoc pro ty, kteří si potřebují takzvaně „vyčistit hlavu“?

Něco takového zatím nemáme, ale pokud mne o to nějaký pozorovatel požádá, zařídím to. Kolegům, kteří jeli na místo katastrofy letadla, jsem hned řekla: jestli si o tom, co vidíte, budete potřebovat promluvit, zajistíme to pro vás.

Já mám takovou zkušenost. Jako policistka jsem byla u několika ohledání místa vraždy, byla jsem při pitvách. To, co vidíte, slyšíte a také cítíte, vám může způsobit trauma. Našim lidem jsme tedy nabídli psychologickou pomoc. Když ji budou potřebovat, dostanou ji.

Projevily se první dopady západních sankcí na Rusko. Losos stojí až dvakrát tolik

Číst článek

Pavel Novák, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme