Před sto lety vyhlásilo Rakousko-Uhersko válku carskému Rusku

Přesně před sto lety vypovědělo Rakousko-Uhersko válku carskému Rusku. Po otevření západní fronty tak boje brzy naplno propukly i na východě Evropy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zákop v roce 1916

Zákop v roce 1916 | Foto: Archiv Simona Kovačiče

Ruská armáda se tam střetla kromě Rakušanů s Osmanskými Turky, Bulhary a Němci, kteří ji vyhlásili válku o šest dnů dříve. Na východní frontě bojovala i největší část ze statisíců českých vojáků, většina z nich za rakouskou monarchii.

Boje na východě nejvíc postihly historická území Haliče a Bukoviny v dnešním Polsku, Rumunsku a Ukrajině. Východní fronta se rychleji posunovala a měnila než ta západní, mnohem méně se tam proto válčilo v zákopech.

Menší je i celková bilance obětí. Ze zhruba patnácti milionů mrtvých v globální válce padla víc než polovina v západní Evropě.

V prvních měsících války pronikla ruská vojska do východního Pruska i na Slovensko. Rakušané a hlavně Němci Rusy vytlačili přes Karpaty a do Pobaltí následující rok.

Ruské vojsko se ještě jednou výrazně prosadilo během Brusilovovy ofenzivy v červnu 1916, po ní už byli Rusové hlavně na ústupu a brzy po bolševické revoluci uzavřeli s Centrálními mocnostmi Brestlitevský mír.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme