Britské jaderné ponorky ve Skotsku se možná budou muset přestěhovat

Obyvatele Skotska čeká přesně za měsíc historické hlasování o nezávislosti na Velké Británii. Referendum rozhodne také o tom, co se stane s britskými jadernými ponorkami, které kotví nedaleko města Glasgow. Skotsko se chce jaderných zbraní zbavit, základna ale zaměstnává stovky lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná ponorka USS Albuquerque

Jaderná ponorka USS Albuquerque | Foto: US NAVY

Čtyři ponorky třídy Vanguard vybavené střelami Trident kotví na základně Faslane.

Jedním z pilířů kampaně separatistů je však vize Skotska bez jaderných zbraní.

„Všechny průzkumy ukazují, že velká většina Skotů si nepřeje jaderné zbraně na svém území. Ukončení nukleárního programu Trident na řece Clyde tak vidíme jako jeden z největších argumentů, proč hlasovat pro nezávislé Skotsko,“ řekl v rozhovoru pro ČRo šéf kampaně YesScotland Blair Jenkins.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problematice britských jaderných ponorek a jejich souvislosti s blížícím se referendem o nezávislosti Skotska mluvil zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Jenže základna Faslane je jedním z největších skotských zaměstnavatelů a stěhování flotily by ohrozilo řádově stovky pracovních míst.

Studie proveditelnosti stěhování od Institutu Royal United Services tvrdí, že přesun ponorek by možný byl, ale šlo by o zdlouhavou, složitou a nákladnou operaci.

Vybudování nové základny v Anglii nebo Walesu by zabralo asi 10 let a stálo až 120 miliard korun, nepočítaje náklady na koupi pozemků a přípravu vhodné lokality. Stále je to ale výrazně méně, než s jakou částkou přišlo britské ministerstvo obrany.

Skotští separatisté si jsou vědomi toho, že ponorky nemůžou opustit Clyde přes noc, a jsou ochotni o této otázce vyjednávat.

Navíc tvrdí, že nezávislé Skotsko by mělo svoje loďstvo, a základna Faslane by se nemusela zavřít.

Do referenda o skotské nezávislosti zbývá měsíc, více lidí chce zůstat součástí Británie

Číst článek

Britská vláda bude muset v příštích asi deseti letech program Trident modernizovat, což bude obrovská investice řádově za 750 miliard korun.

Nejpravděpodobnější a asi nejlevnější variantou by byl přesun na námořní základnu v Plymouthu. Reálná je asi také varianta Milford Haven ve Walesu.

Zmiňuje se ale i možnost, že by britské jaderné ponorky kotvily v cizině, buď v Ile Longue ve Francii, nebo v americkém státě Georgia.

Skotsko | Foto: Michal Jindra

Jiří Hošek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme