Nemocnice v Jihomoravském kraji potřebují nová lůžka. Peníze na ně ale nemají

Většina nemocnic v jihomoravských městech má starší lůžka, než by bylo vhodné. Na stovky postelí ale nemají dost peněz, většinou tak nakupují jen pro ta nejpotřebnější oddělení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

OB kliknina, centrum pro léčbu obezity, polohovací lůžko

OB kliknina, centrum pro léčbu obezity, polohovací lůžko | Foto: Filip Jandourek

Například Fakultní nemocnice Brno má přes devatenáct set lůžek. Obměna postelí na intenzívní péči se tam daří. S ostatními je to horší.

„Lůžka na standartních odděleních se nám příliš obměňovat nedaří, protože nemáme dostatek finančních prostředků. Nicméně rozhodli jsme se situaci řešit, a proto vedení nemocnice vyčlenilo určité finanční prostředky, abychom s postupnou obměnou lůžek začali,“ uvádí za nemocnici Anna Mrázová.

Výsledky průzkumu spokojenosti pacientů pohodlí lůžka neřeší. Pacientům starší postele nevadí, nejraději by stejně spali v té své doma.

Pomáhá zřizovatel, EU i dárci

Prostředky na obměnu starých lůžek nemocnice získávají nejčastěji od svých zřizovatelů, státu nebo kraje. Některé získají peníze z evropských fondů.

Nemocnice Hodonín získala část peněz i ze sbírky, do které přispěly třeba místní podniky a spádové obce.

„Je to jednom velmi malé procento na financování obnovy lůžek. Hlavním zdrojem jsou příjmy od zdravotních pojišťoven a velkou podporu máme na straně zřizovatele, a to je Jihomoravský kraj,“ řekla ředitelka nemocnice Věra Dostálová.

Podobně je to i v dalších nemocnicích. Například Nemocnice u Svaté Anny v Brně má 900 lůžek, obnovu potřebuje asi třetina. Stejně je na tom i kyjovská nemocnice.

Naopak v Nemocnici Blansko mají lůžka nová, nejstarší je z roku 2010.

Vladan Dokoupil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme