Nedostatek peněz trápí na Liberecku více lidí, pomoci jim můžou kurzy finanční gramotnosti

Nedostatečný rodinný rozpočet, dluhy a půjčky řeší v Libereckém kraji stále více lidí. Úřady práce a občanská sdružení proto pořádají kurzy finanční gramotnosti. Lidé se na nich učí, jak si vytvořit rodinný rozpočet nebo ušetřit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

Problém zadlužení a exekucí je také často spojen se ztrátou zaměstnání. Potvrzuje to i ředitelka úřadu práce pro Liberecký kraj Kateřina Sadílková.

„Z celkového počtu 24 tisíc uchazečů o zaměstnání má v Libereckém kraji 12 procent z nich exekuci. Zařazujeme proto finanční gramotnost do všech poradenských aktivit úřadu práce,“ upřesňuje Sadílková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kurzy finanční gramotnosti se zajímala Šárka Škapiková

Zadlužení lidé bez práce se mohou dostat do bludného kruhu. Sehnat nové zaměstnání je pro ně někdy těžší.

„Setkali jsme se s názorem, že zaměstnavatelé nemají zájem přijmout osoby s exekucí, a to kvůli zvýšení administrativní zátěže,“ říká Sadílková.

Ludmilá Žánová pomáhá lidem řešit problémy v poradně občanského sdružení Déčko v Liberci i v dalších krajských městech.

Ročně si přijde pro radu dva a půl tisíce lidí. Téměř polovina z nich má problémy se zadlužeností.

„Na prvním místě je většinou zadluženost obyvatelstva, ale s ní souvisí i mezilidské vztahy nebo problémy v práci,“ dodává Žánová.

Většina kurzů a poraden se nachází ve velkých městech. Situaci se rozhodlo změnit Vzdělávací centrum Turnov se svojí kampaní Učíme se pro život, která začne od září v 27 malých obcích v celém kraji. Jednou z lektorek je Eva Hauzerová.

„Nejvíce zapojených obcí je pod Kozákovem. Vycházeli jsme i z toho, že v oblasti Semil je velký počet nezaměstnaných,“ vysvětluje Hauzerová.

Šárka Škapiková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme