Ministr zemědělství vyzývá lidi i firmy k podpoře českých potravinářských produktů

K nákupu českých potravin do jídelen úřadů a státních institucí dnes vyzval ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL. Pomohlo by to podle něj producentům, které zasáhne ruský zákaz dovozu některých potravin, jako třeba masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny pocházejících z Evropské unie, USA a dalších zemí. Podle Potravinářské komory hrozí na domácím trhu přetlak zemědělských produktů ze západní Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finále soutěže o Nejlepší školní oběd

Finále soutěže o Nejlepší školní oběd | Foto: Tomáš Adamec

Ministr Marian Jurečka na sociální síť twitter napsal, že lidé jsou z ruských sankcí zbytečně „připodělaní“.

„Když jsem včera večer pročítal diskuse na sociálních sítích, myslím si, že se obava až příliš zveličuje. Já to nezlehčuji, ale na druhou stranu, když si představím, co všechno naši předci, především v první polovině minulého století, dokázali snést a vytrpět, mám někdy pocit, že už jsme v mnoha ohledech až příliš zhýčkaná generace,“ vysvětluje svá slova.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jak zmírnit dopady ruského zákazu dovozu potravin z EU, diskutovali na Radiožurnálu Marian Jurečka, ministr zemědělství z KDU-ČSL, a Miroslav Toman, prezident Agrární komory

Podle výpočtů ministerstva zemědělství se letos nepodaří exportovat zboží za 200 milionů korun. „Jako ministr zemědělství vývoj bedlivě sleduji, byl jsem jedním z prvních ministrů, který vyzval své evropské kolegy, abychom co nedříve svolali Evropskou radu ministrů zemědělství a hledali řešení,“ podotýká Jurečka a pokračuje:

„Na druhou stranu naše agrární saldo je minus 23 miliard korun. My se tady bavíme o přímých i nepřímých dopadech, které mohou být něco přes jednu miliardu korun. Už ze záporného salda je vidět, že náš trh je schopen, když budeme jako zákazníci opravdu inteligentně nakupovat, si s tímto problémem docela dobře poradit. Ale záleží to také hodně na nás.“

Toman: V ohrožení jsou konkrétní provozy

Prezident Agrární komory Miroslav Toman vidí problém ve dvou rovinách. „První oblast je krátkodobá, to jsou okamžité dopady, které jsou řádově ve výši 300 milionů korun a týkají se hlavně mlékárenského průmyslu. Pak jsou dlouhodobě věci, a tam samozřejmě můžeme pracovat na domácím trhu ve spolupráci s ministerstvem zemědělství a hledat třetí trhy,“ říká.

„Ale když se vám teď vrací kamiony z ruských hranic a jsou tu zásoby spotřeby České republiky na další tři měsíce, tak ono se to velice dobře radí. A já bych rád věděl, kam ty kamiony můžeme poslat, aby to spotřebitelé mohli sníst,“ konstatuje Toman a doplňuje:

Ministr zemědělství Miroslav Toman | Foto: Filip Jandourek

„Mně to přijde jako okamžité nápady, ono to zní velmi krásně. Ale ono to ohrožuje dvě mlékárny, dva konkrétní provozy v jižních Čechách. To bude mít okamžité dopady na zemědělce, na zaměstnance a tak dále. Politici přijali nějaká rozhodnutí, která my respektujeme, ale byli bychom rádi, kdyby si uvědomili také jejich ekonomické dopady.“

Toman zároveň připouští, že v další fázi bude skutečně potřeba hledat nové trhy a proexportní politika se bude muset změnit. A to je podle něj běh na delší trať.

Jurečka: Apeluji na nákup českých výrobků

Marian Jurečka upozorňuje, že na národní úrovni má Česko opravdu velmi málo možností, jak mít ihned okamžitou pomoc pro postižené podniky.

„Ale věřím tomu, že i na evropské půdě dokážeme během několika týdnů to řešení nalézt. Já se snažím v této věci minimálně aspoň mediálně apelovat na naše spoluobčany, na lidi zodpovědné za nákup potravin pro státní a veřejný sektor, aby nakupovali české výrobky od českých potravinářů,“ připomíná ministr.

Řešení na evropské úrovni vidí i Miroslav Toman. „Je to samozřejmě záchranná síť, ať u drůbežího, hovězího masa, to znamená i intervence, soukromé skladování, vývozní náhrady. Jsou tam také finanční kompenzace producentům při závažných výkyvech trhu. Taková opatření musí být přijata na úrovni Evropské unie,“ tvrdí a dodává:

Marian Jurečka | Foto: KDU-ČSL

„Myslím si, že by stát minimálně mohl deklarovat, že v některých případech požádá Evropskou komisi, aby pomohla přímo postiženým podnikům, aby se se ztrátou vyrovnaly, mohly stabilizovat výrobu, nemusely snižovat ceny pro zemědělce a mohly zachovat zaměstnanost.“

Agrární komora dnes také jednala s asociací krajů, kterou požádala o podporu českých produktů právě ve stravovacích zařízeních, v sociálních službách, školách a podobně i na úrovni krajů. Asociace krajů podle Tomana přislíbila, že k této podpoře vyzve i starosty, kteří mají další kompetence.

„Ale to se rozběhne nejdřív v září, protože se musí najít právní cesta, aby se to mohlo realizovat,“ uzavírá Toman.

Veronika Sedláčková, Kateřina Prachařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme