Na nádraží v Jablonném v Podještědí jsou k vidění třeba čepice výpravčích z různých zemí

Jen několik železničních stanic v České republice se může pochlubit vlastním muzeem. Patří mezi ně nádraží v Jablonném v Podještědí na Liberecku. Expozice o historii tratě Mimoň - Liberec otevřeli před čtrnácti roky, kdy slavila sté výročí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Expozice na nádraží v Jablonném v Podještědí, čepice výpravčí

Expozice na nádraží v Jablonném v Podještědí, čepice výpravčí | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Protože si nenechavci z expozice občas něco odnesli, je dnes pod zámkem. Přesto se do ní cestující při čekání na vlak mohou podívat a obdivovat starou železniční techniku.

Výpravčí pustí do malého muzea na požádání. Jakmile odbaví vlak, jde pro klíč a otevře dveře do kouzelného světa železniční dopravy.

Návštěvníky při vstupu vítají staré plechové cedule s nápisy ‚Příjem a výdej zavazadel a spěšnin‘, ‚Chůze po trati přísně zakázána‘ nebo ‚Nákladní pokladna‘.

Nechybí ukázky návěstidel ani starých železničních olejniček. Ve vitríně na zdi, na otočných válcích, už nejsou jízdní řády, ale historické mapy a fotografie. Vystavené jsou tu i čepice výpravčích z Belgie, Rumunska, Itálie, Slovenska, Francie, Švýcarska, Maďarska a Turecka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na nádraží v Jablonném v Podještědí natáčel reportér Tomáš Mařas

„Začalo to různými historickými pohlednicemi, cedulkami a postupně to přibývalo. Tyhle přístroje jsou z modernizace tratě Česká Lípa - Bakov nad Jizerou. Přestaly plnit svoji funkci, byly vyřazeny a měly skončit ve šrotu," vysvětluje výpravčí z Jablonného v Podještědí Květa Slabá, která se o expozici stará.

Některé z přístrojů sloužily k přehazování výhybek. Je na nich schéma kolejí a nostalgii probouzí otočné kotouče, na kterých bývaly jízdní řády.

Expozice je běžně zamčená. Důvodem je i to, že se kdysi občas ztratily například razítka nebo kompostéry, čili označovače jízdenek. Jinak se tam ale podle Slabé lidé chovají dobře.

„Expozice je sice zamčená, ale kdokoliv může požádat o klíč v dopravní kanceláři. Pokud někdo z nás bude mít chvilku, může k tomu i něco povědět. Jinak si to návštěvníci prohlíží sami,“ říká.

Začátkem září se uskuteční v nádražní expozici vernisáž obrazů s železniční tematikou libereckého výtvarníka Libora Machálka.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme