Šla cestou necestou. Nyní se plavkyně Závadová chystá ukázat, že už je zpátky

Česká plavkyně Barbora Závadová patřila už ve svých sedmnácti letech mezi nejužší evropskou špičku. Jenže poslední dva roky místo sbírání medailí z bazénu spíše hledala sama sebe. Na šampionátu v Berlíně chce ale ostravská rodačka dokázat, že našla cestu zpátky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Závadová neskrývá na ME 2014 před svým úvodním startem úsměv

Barbora Závadová neskrývá na ME 2014 před svým úvodním startem úsměv | Foto: Michal Jurman

„Šla jsem cestou necestou a dotáhlo mě to až do Prahy. Byla to dobrá změna, mám teď podmínky, které mi v Ostravě už nemohly být nabídnuty,“ popisuje Barbora Závadová největší změnu, která se během posledních dvou let od bronzu na evropském šampionu v Debrecínu udála v jejím sportovním životě.

Už v roce 2011, kdy skončila v Šanghaji v 18 letech na 7. místě na mistrovství světa, se o ostravské tmavovlásce mluvilo jako o největším talentu posledních let. Aby také ne, plavecké geny zdědila po své matce Petře.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Barborou Závadovou natáčel na šampionátu v Berlíně reportér Michal Jurman

Jenže zatímco například její kamarádka z reprezentace Simona Baumrtová sbírala jednu medaili za druhou, u Závadové přišel obrovský výkonnostní útlum.

Odchod z Ostravy za trenérem Jaroslavem Strnadem tak byl jednoduchou volbou, díky které Závadová získala opět chuť plavat. Navíc si v posledních měsících vylepšila časy ve všech plaveckých stylech a nyní chce vše na mistrovství Evropy v Berlíně skloubit na své nejsilnější polohové trati 400 metrů. S podporou své kompletní rodiny v zádech.

„Mám tady tátu, mámu a moje dvě sestřičky, moji největší a nejbližší podporu. Pořád tvrdím, že rodina je základ. Tohle je mé největší štěstí, které mě mohlo v životě potkat. Stojí za mnou vždycky, i když se mi nedaří. Vidím na nich, že by si přáli, aby se mi konečně podařilo uspět, a já už jen kvůli nim doufám, že se mi to podaří,“ ocenila své blízké.

V pondělí ji čeká finále

Rozradostnit sebe a své nejbližší může Závadová během pondělí, kdy bude bojovat právě ve finále na 400 metrů polohovým způsobem, kam si zajistila postup z dopoledních rozplaveb třetím nejlepším časem.

Zopakovat stejný výkon ve finále pro ni bude sice extrémně těžké, před zraky své rodiny si ale jiné cíle dávat ani nemůže.

Na podobný pohled ve srovnání s evropskou špičkou musela Barbora Závadová čekat 2 roky | Foto: Michal Jurman

„Už dlouho se hledám, ale teď doufám, že se najdu a udělám jim radost,“ vzkazuje na dálku nejen svým rodičům, ale i všem českým plaveckým fanouškům před podvečerním finálovým závodem Barbora Závadová.

Že už se našla a začala opět rozdávat radost, napověděl i její postupový čas pod 4 minuty a 39 sekund. Výkon, ke kterému se až do dneška nedokázala celé dva roky ani přiblížit.

Michal Jurman, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme