Mentálně postižení mohou bydlet sami, pomohou jim asistenti

Na Benešovsku a Kutnohorsku mohou postižení lidé využívat novou službu samostatného bydlení. Asistenti jim pomohou sehnat byt a pak s nimi zvládají domácí práce a další dovednosti důležité pro samostatný život.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z nových pokojů v domově pro osoby se zdravotním postižením v Bystřici nad Úhlavou

Jeden z nových pokojů v domově pro osoby se zdravotním postižením v Bystřici nad Úhlavou | Foto: Plzeňský kraj

„Podpora samostatného bydlení je terénní sociální služba, která pomáhá lidem s postižením žít ve vlastních nebo pronajatých bytech. Je o ni poměrně velký zájem a už letos máme kapacitu plnou,“ říká Kateřina Sedláková, jedna z asistentek.

„Naší cílovou skupinou jsou lidé s mentálním postižením, nepomáháme jim jen žít, ale také si bydlení hledat, zařizovat a aklimatizovat se do společnosti,“ dodává asistentka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podporu samostatného bydlení v praxi viděla reportérka ČRo Věra Hájková

Jedním z klientů je čtyřiadvacetiletý Honza, který trpí autismem a neslyší. Přesto chce bydlet sám. Problémem je komunikace. „Cestu hledáme postupně, Honza umí dobře odezírat, takže mi rozumí. Používáme obrázky, fotografie i psaný text,“ pokračuje Kateřina Sedláková.

„Honzík bydlí neustále v Benešově s tím, že do budoucna, až zestárnu, tak bychom byli rádi, aby tam mohl zůstat sám,“ říká Honzova maminka.

Asistenti pomáhají i s financemi a běžným životem. „Honzík si chodí pro důchod, pak samozřejmě vaření, uklízení, ale hlavně komunikace,“ hledá matka autisty oblasti, ve kterých její syn potřebuje pomoci.

Obecně prospěšná společnost Rytmus Benešov pořádá pro postižené také různé kurzy, které je mají vést k samostatnosti. Honza absolvoval například kurz vaření, rád si prý dělá míchaná vajíčka.

Věra Hájková, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme