V Temelínu úspěšně odzkoušeli dieselgenerátor, zajistí nouzové dodávky elektřiny

Druhý dieselgenerátor k zajištění elektřiny pro bezpečnostní systémy úspěšně odzkoušeli v Jaderné elektrárně Temelín. Každý z bloků Temelína budou jistit obří naftové motory. Dieselgenerátory vyrobila americká firma Caterpillar, která dodává například motory pro ropné plošiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: ČEZ

„Jedná se o obrovský lodní motor o výkonu přibližně šest megawatt. V Kutné Hoře dostal tento motor seizmicky odolný plášť. Během odstávky jsme motor odzkoušeli, jeho funkčnost a zkouška dopadla dobře,“ popisuje mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták.

„Základní podmínkou bylo, aby dieselgenerátor pracoval nepřetržitě 72 hodin. Tento požadavek byl splněn. Během tří dnů provozu dodal do sítě 155 tisíc kilowatt hodin, což odpovídá měsíční spotřebě pěti stovek českých domácností,“ dodává.

Záložní dieselgenerátory jsou jedenáctým způsobem, jak případně zajistit nouzové dodávky elektřiny pro bezpečnostní systémy elektrárny Temelín.

Václav Malina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme