Kurzarbeit, nové trhy a peníze z EU. Experti doporučí vládě, jak se vypořádat se sankcemi

Pracovní skupina vlády, ministerstev a firem dnes navrhne, jak se má Česko vypořádat s ekonomickými sankcemi. V dokumentu shrne jak dopady sankcí, tak možnosti pomoci českým firmám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průměrná kráva nadojí 27 litrů mléka denně

Průměrná kráva nadojí 27 litrů mléka denně | Foto: Lukáš Milota | Zdroj: Český rozhlas

„U zemědělců to bude především s využitím evropských fondů plus podpora jejich schopnosti vstupovat na nové trhy,“ vyjmenoval státní tajemník pro evropské záležitosti při úřadu vlády Tomáš Prouza.

Průmyslníkům i zaměstnancům by podle něj mělo pomoci urychlené prosazení kurzarbeitu, aby podniky nemusely pracovníky propouštět.

„Bude to také posílení české ekonomické diplomacie, větší aktivita vlády při otevírání nových trhů a podobně,“ dodal Prouza.

Dokument bude mít dvě hlavní části. V první expertní skupina shrne současné dopady sankcí a další, které by mohly nastat v příštích několika měsících.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopadu sankcí mluvil viceprezident Svazu průmyslu a obchodu Radek Špicar

„Druhou částí, tou hlavní, bude doporučení vládě, co by mohla udělat, aby pomohla českým zemědělcům a průmyslníkům situaci zvládnout, a možná ještě posílit díky lepší podpoře,“ vysvětlil Prouza.

Podle nejčernějších odhadů mohou být ztráty vyvolané sankcemi až dvě miliardy korun.

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a obchodu Radka Špicara je dopad sankcí vyčíslitelný už dnes, a to v přímých dopadech:

„Velmi citelné a mnohem významnější budou ale nepřímé dopady, které se už pomalu začínají projevovat. Například velmi špatná finanční situace ruských bank, které přestávají v některých případech financovat už i domluvené a podepsané obchody.“

„Začínají klesat takzvané reexporty. Například dávky českých exportérů do Německa a jejich následný export do Ruska. Místo evropských exportérů velmi čile obsadí ve středněbodém horizontu asijská konkurence.“

Sankce EU vůči Rusku: zákaz prodeje zbraní a souvisejícího materiálu všeho druhu včetně zbraní a střeliva, vojenských vozidel a vojenského vybavení, polovojenského vybavení a náhradních dílů k nim a zboží dvojího užití (tj. využitelného ve vojenství)
Sankce Ruska vůči Západu (včetně ČR): ovoce, zelenina, maso, mléko a mléčné výrobky

Tuzemští exportéři by se dnes mohli dozvědět, jak jim stát pomůže kompenzovat ztráty z uzavření ruského trhu.

Někteří mají problémy s tím, že jejich zboží nepatří mezi státem podporované komodity.

Například ředitel mlékárny Madeta Milan Teplý připomíná, že mléko v současné době vláda nezařadila mezi rychle se kazící zboží, takže jeho producenti nejsou státem podporovaní.

Podle Teplého přitom stát může výrobcům účinně pomoct, například nákupem do státních hmotných rezerv.

„Má to ve vládním usnesení, dokonce o zřízení státních hmotných rezerv. Tím vládním usnesením jsou stanovené prostředky pro naplnění kapacity některými výrobky státních hmotných rezerv. A to nikdo nezrušil,“ uvedl Teplý.

Jitka Hanžlová, Jakub Šídlo, Eva Rajlichová, Michaela Vydrová, van Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme