Ostravský soud poslal učitele za dvojnásobnou vraždu na 24 let do vězení

Ostravský krajský soud poslal 31letého učitele angličtiny Ondřeje Dlouhého do vězení na 24 let. Pedagog zastřelil v Raškovicích na Frýdecko-Místecku studentku a jejího dědečka. Babičku dívky vážně zranil. Útok měl být pomstou za neopětovanou lásku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učitele Ondřeje Dlouhého poslal ostravský krajský soud na 24 let do vězení

Učitele Ondřeje Dlouhého poslal ostravský krajský soud na 24 let do vězení | Zdroj: ČTK

Nepopírá to, čeho se měl podle obžaloby dopustit, a hluboce svého činu lituje, řekla už dříve jeho obhájkyně Irena Křivánková.

Podle státního zástupce Víta Legerského ale pomstu předem naplánoval.

Učitel angličtiny si padl do oka se 17letou studentkou a jeden druhému se začali svěřovat se svými problémy.

Porozumění trvalo několik týdnů. Poté jeho city začala dívka odmítat a vyhrožovala prozrazením důvěrných informací manželce a zaměstnavateli. U pedagoga to vyvolalo extrémní reakci.

V Raškovicích loni v listopadu střílel na studentku a její prarodiče ze tří legálně držených zbraní, doma měl dalších šest. Útok přežila s vážným zraněním a doživotními následky jen babička zabité dívky.

Měl poruchu osobnosti, přesto vlastnil devět zbraní

Ondřeje Dlouhého také prohlédl psychiatr. Podle znaleckého posudku trpí kombinovanou poruchou osobnosti. Vyšlo najevo, že jde o člověka, který si nevěří a podceňuje se.

Z dřívější výpovědi pedagoga také vyplynulo, že bral léky proti úzkostem a depresivním stavům, které si pořizoval na černém trhu a užíval je nepravidelně.

Dlouhý přesto vlastnil zbrojní průkaz, protože v Česku nejsou pro zájemce povinné psychotesty. Ministerstvo vnitra ani zatím neplánuje jejich zavedení.

Případ tak rozvířil debatu o prověřování kantorů. Náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje Věra Palková z ČSSD by uvítala přísnější testování budoucích učitelů.

„Tento případ nutí k tomu, abychom se vážně zamysleli nad tím, kdo učí naše děti. Bylo by velmi užitečné, kdyby už si fakulty velmi dobře vybíraly své studenty,“ dodává Palková.

Martin Knitl, Jana Jeckelová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme