Cyklistická bunda svítí a při odbočení bliká, má zvýšit bezpečnost na silnici

Technická univerzita v Liberci představila finální verzi bundy, která má zlepšit viditelnost cyklistů na silnicích. Svítí a signalizuje změnu směru jízdy. Vědci také srovnávali účinnost bundy s běžnými reflexními prvky, které cyklisté používají, a také jízdu na kole bez nich.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová bunda pro cyklisty svítí a při odbočování bliká

Nová bunda pro cyklisty svítí a při odbočování bliká | Zdroj: ČTK

Cyklistu v černé bundě bez reflexních prvků vidí řidič na poslední chvíli. Pokud má cyklista povinné vybavení, zpozoruje ho řidič na vzdálenost 200 metrů.

Nejlépe ale v testu dopadla signalizační bunda se zabudovanými LED diodami. Byla vidět na 500 metrů.

„Lze jednoznačně říct, že ta bunda napomáhá k lepší viditelnosti, protože řidič cyklistu nepřehlédne,“ upozorňuje Martin Farář z Besipu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak nová bunda funguje, zjišťovala Ivana Bernáthová

Pokud chce cyklista odbočit, zmáčkne vypínač na řídítkách, ukáže rukou směr a světlo na jeho rukávu začne blikat.

Liberecká univerzita vyvíjela elektronický systém dva roky. „V podstatě to jsou dvě jednotky. Jedna je na kole a druhá v bundě. Navzájem jsou bezdrátově spojené, takže to cyklistu neomezuje. Přijde ke kolu, zapne a jede,“ vysvětluje vedoucí katedry oděvnictví Antonín Havelka.

Výrobu a konečnou podobu má na starosti firma, která koupila licenci.

„Řešili jsme upevnění a umístění prvků, aby to fungovalo a vydrželo praní. Výdrž baterie, aby se nemusela nabíjet každý den. Samozřejmě měla být bunda viditelná i ve dne, proto je z fluorescenčního materiálu. Zaměřovali jsme se i na to, aby reflexní prvky byly vidět z každého úhlu,“ popisuje ředitel firmy Josef Filip, co na ní ještě vylepšovali.

„Není nic horšího, než když přejíždím na křižovatku a řidič z vedlejší silnice mě nevidí,“ říká Eva Hercíková, jedna z figurantek oblečená v signalizační bundě.

Nová bunda pro cyklisty svítí a při odbočování bliká | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

„Jak to bliká, tak se cítím dobře, protože jsem dobře osvětlená,“ konstatuje Hercíková.

Spokojený s vynálezem je také policista Miroslav Šimeček, který by byl rád, kdyby do budoucna podobné věci pomohly snižovat počet dopravních nehod.

„Když vezmeme období tohoto roku od ledna do července, tak bylo usmrceno celkem 34 cyklistů, což je o čtyři více než za stejné období minulého roku,“ upozorňuje Šimeček.

Bunda se začne prodávat v září stejně jako levnější varianta této technologie - návlek na batoh.

Ivana Bernáthová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme