Tržby podnikatelů budeme od roku 2016 kontrolovat na dálku, plánuje ministerstvo financí

Kontrolovat tržby každé pokladny by od ledna 2016 mělo jít přes internet. Požaduje to ministerstvo financí. Zavedením takzvané elektronické evidence chce zabránit stamiliardovým daňovým únikům. Pro podnikatele to znamená nutnost nových investicí. Podle aktuálního průzkumu ale řada z nich nemá s novinkou problémy, výjimkou jsou jen nejmenší živnostníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hodinářskému řemeslu se v Jihlavě vyučuje také Jakub

Hodinářskému řemeslu se v Jihlavě vyučuje také Jakub | Foto: Lucie Maxová

Hoteliéři, provozovatelé restaurací nebo třeba truhláři. Každý, kdo vybírá peníze od klientů v hotovosti, by měl mít už od roku 2016 elektronickou evidenci tržeb – tedy pokladnu propojenou přes internet. Může mít podobu třeba tabletu nebo mobilního telefonu.

„To je proto, aby se zrovnoprávnily podmínky pro podnikání. Mnohé trápí, že někteří další neodvádějí to, co by měli, čímž jsou samozřejmě zvýhodněni,“ vysvětluje důvod zavedení pokladen předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček.

Stát si od tohoto kroku slibuje lepší výběr daní, mělo by jít až o 10 miliard korun ročně. Evidence má omezit takzvanou šedou ekonomiku, kterou podle odhadů v Česku unikají stovky miliard korun. Pokud podnikatel nevypíše doklad, přichází stát o příjmy z DPH.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánu na zavedení elektronické evidence tržeb natáčela Zuzana Švejdová

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) se internetový dohled nad tržbami zavede postupně.

„My chceme ten projekt rozfázovat a chceme začít v segmentech, kde se všeobecně ví, že se krátí tržby. To jsou hlavně restaurace, hotely a maloobchod. Tyto segmenty by měly být na pořadu dne v roce 2016,“ přibližuje ministr Babiš.

Živnostníci se přitom změně nebrání. Vyplývá to aspoň z průzkumu asociace, podle něhož 40 procent podnikatelů s evidencí tržeb souhlasí.

„Myslím si, že je to pozitivní. Bylo by to určitě ulehčení, že by se nemusely psát paragony a třeba rozpočítávat slevy, a určitě urychlení i pro zákazníky,“ míní jeden z dotázaných podnikatelů.

Obavy malých živnostníků

Menší živnostníky by ale novinka mohla poškodit. Jen pořízení systému může vyjít až na desítky tisíc korun. Třeba majitelka pražského obchodu s ponožkami se bojí, že by jí to mohlo podnikání zlikvidovat.

„Vzniknou velké problémy, protože u malých obchodníků je to velice složité. Musíte navýšit ceny, což je u drobného sortimentu velice těžké. Já prodávám zrovna hodně drobný sortiment a nemůžu už jít s cenou nahoru,“ tvrdí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Elektronickou evidenci tržeb ocenil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

Asociace malých a středních podniků proto požaduje, aby se systém tržeb drobných živností netýkal. „Ti úplně nejmenší, ‚mikroživnostníci‘ – zejména se jedná o kadeřníky, masážní salony, malé pivnice – u těch se velmi přimlouváme, aby to nebylo. Pro ně je to skutečně určitý zásah, určitá práce navíc,“ upozorňuje Karel Havlíček.

Pro menší živnostníky je ale zatím stanovená výjimka.

Nahodilá kontrola prostřednictvím účtenkové loterie

„Končí možnost zneužívání systému a jeho nedokonalosti k tomu, aby se někdo obohatil na úkor toho, kdo se chová poctivě,“ ocenil budoucí elektronickou evidenci tržeb předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Podle jeho názoru se dokážou živnostníci na změnu připravit. „Myslím, že datum 1. 1. 2016 není nepřekročitelné. A pokud systém nebude připravený, tak věřím tomu, že ministerstvo financí bude v tomto velmi flexibilní.“

Stojánek s účtenkami | Foto: Comstock Images

„Na druhou stranu, je to založené na velmi jednoduchých technologiích využívajících internet. Nemělo by to způsobit žádnou náročnou technologickou přípravu,“ poznamenal Středula.

Jak poznamenal, základem je tzv. chorvatský model. „Stačí, aby podnikatel měl připojení k internetu, a systém už je potom zvládnout vše sám.“

Za důležité považuje, aby lidé žádali o účtenky. „Protože to bude v kombinaci s účtenkovou loterií, aby stát mohl i nahodile kontrolovat subjekty tak, aby se nikdo nesnažil systém obcházet.“

Česko podle Josefa Středuly využije při účtenkové loterii nápad a zkušenosti ze Slovenska doplněné o rozvinutější technologické postupy z Chorvatska.

Elektronická evidence tržeb v Evropě | Foto: Český rozhlas

Vojtěch Koval, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme