Studenti UP mohou každou středu do olomouckého Vlastivědného muzea zdarma

Od nového akademického roku si může každý řádný student Univerzity Palackého zajít ve středu do Vlastivědného muzea v Olomouci zdarma. Muzeum si od toho slibuje zvýšení návštěvnosti, studenti si zase rozšíří obzory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlastivědné muzeum v Olomouci

Vlastivědné muzeum v Olomouci | Foto: Radka Kvasničková

„My toho jako králové Majálesu studentům moc dát nemůžeme, tak jsem si říkal – třeba tady toto.“

Vstup zdarma do Vlastivědného muzea slíbil vysokoškolákům král loňského olomouckého majálesu Josef Jařab - první polistopadový rektor olomoucké univerzity. „Spolupráce muzea a univerzity mi ležela v srdci dlouhou dobu,“ dodává.

Univerzita se má starat o duševní stravu svých studentů. A tak současný rektor Jaroslav Miller smlouvu s muzeem bez váhání podepsal. Podle něj mají obě instituce k sobě blízko nejen geograficky, ale i svým zaměřením.

Přehrát

00:00 / 00:00

O spolupráci UP a vlastivědného muzea v Olomouci informuje reportérka Blanka Mazalová

„Koneckonců jsme v podstatě dvě instituce, které mají v popisu práce vzdělávání. Jakoukoli formou. Takže je vidět, že to bereme vážně, a jsem moc rád, že se tato dohoda podařila. Doufám, že sem bude chodit hodně studentů, uděláme pro to všechno,“ tvrdí.

Bezplatný vstup každou středu pro zhruba 23 tisíc studentů Univerzity Palackého platí do konce roku 2015 a smlouva se bude automaticky prodlužovat. Vysokoškoláci ale zatím o nové možnosti nevědí.

O to víc si ji ale cení, tak jako Marek Ocelík student dvou oborů. „Ekonomie a ten druhý mám na pedagogické fakultě – učitelství občanské výchovy a společenských věd, tak si rád rozšířím obzory,“ říká.

Radost z toho má i studentka politologie Petra Nováková. Při první návštěvě platila, teď už peněženku vytahovat nemusí, podobně jako při středečních návštěvách sousedního Muzea umění.

„Byla jsem překvapená, že musím zaplatit, měla jsem v tom zmatek. Teď bude fajn, že obě dvě budou ve středu zadarmo,“ pochvaluje si.

Loni si sbírky a expozice Vlastivědného muzea prohlédlo 116 tisíc lidí. Letos by se díky smlouvě s Univerzitou Palackého mohla návštěvnost rapidně zvýšit.

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme