Nizozemský umělec seznamuje Plzeňany s Evropskou unií

V Plzni vznikl dočasný úřad Evropské unie. Otevřel si ho nizozemský umělec Jonmar van Vlijmen, který se dlouhodobě věnuje evropské identitě. V různých městech starého kontinentu zjišťuje znalosti lidí o Evropské unii a debatuje s nimi. V západočeské metropoli zároveň pořádá soutěž Vlajka EU z Plzně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plzeň 2015 - Evropské hlavní město kultury

Plzeň 2015 - Evropské hlavní město kultury | Foto: Plzeň 2015, Statutární město Plzeň

Původní vlajka byla navržena v 50. letech minulého století, za tu dobu ale prošla celá Evropská unie velkým vývojem, a tak chce Jonmar van Vlijmen navrhnout vlajku novou. A to společně s Plzeňany.

„Všechny návrhy, které nám lidé zašlou nebo osobně přinesou do galerie, budou v galerii vystaveny ve středu 17. září, kdy bude probíhat závěrečná prezentace. Vítěz si odnese finanční odměnu ve výši 2500 korun, kterou do soutěže věnuje sám Jonmar,“ prozrazuje koordinátorka společnosti Plzeň 2015 Tereza Svášková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktivitách nizozemského umělce Jonmara van Vlijmena v Plzni natáčel redaktor Adam Vlček

Právě ve zmíněné galerii s názvem Ve středu Jonmar van Vlijmen působí a příznačně každou středu se zde s lidmi setkává. Debatuje s nimi a prostřednictvím kvízu zjišťuje jejich povědomí o Evropské unii.

„Když se ptám, jestli se cítí být Evropany, což je podle mě docela těžká otázka, hodně lidí jasně říká, že ano. Když se ale ptám na symboly Evropské unie a podobně, lidé to moc neznají. Ale to je normální, ani lidé v ostatních zemích, kde jsem byl, to nevěděli. Díky tomu kvízu vzniká hodně zajímavých debat s místními lidmi,“ vysvětluje Jonmar van Vlijmen, že Plzeň není prvním místem, kde si otevřel svou kancelář Office One.

S ní už navštívil kromě rodného Nizozemska také města v Itálii, Rumunsku, Polsku nebo Švýcarsku. „Při otevření kanceláře v Plzni tu byl jeden Slovák a říkal, že po České republice bych měl určitě dorazit k nim, protože by bylo zajímavé obě země porovnat. Bylo to velice příjemné a myslím, že na Slovensko vyrazím,“ přibližuje Jonmar van Vlijmen své další plány.

Nizozemský umělec ale není jediným zahraničním návštěvníkem, který na západě Čech díky společnosti Plzeň 2015 působí. Už od začátku léta v bývalé městské plovárně u řeky Radbuzy vaří mexický kuchař Carlos Carmonamedina a nechává nahlédnout lidi pod pokličku nejen středoamerických pochoutek.

„A třetím umělcem na rezidenci je Japonec Kiogo Matsumoto, který se dlouhodobě zabývá sportovními aktivitami a sportovním náčiním ve veřejném prostoru, hlavně v kontextu města. Pracuje v centru Husovka, kde má ateliér,“ dodává k trojici zahraničních umělců Tereza Svášková.

Adam Vlček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme