Referendum o výstavbě nákupního centra v Náchodě se zřejmě neuskuteční, podpisů je málo

Referendum namířené proti výstavbě hypermarketu v Náchodě se zatím konat nemůže. Návrh odpůrců stavby obchodu na místě bývalé textilky Tepna má několik vad. Petici například podepsal dostatek lidí, platných podpisů je ale málo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Referendum o zákazu heren v Praze 7

Referendum o zákazu heren v Praze 7 | Foto: Filip Jandourek

Odpůrci stavby nasbírali 1775 podpisů, platných je ale jen 1442. Aby se peticí začalo zabývat zastupitelstvo, je potřeba o 207 více.

„115 lidí uvedlo pouze rok narození, nikoliv celé datum. Téměř sto lidí nemá trvalý pobyt na území města Náchoda a šest osob bylo mladších osmnácti let,“ vyjmenovává některé nesrovnalosti tajemnice městského úřadu Hana Mílová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč se referendum v Náchodě pravděpodobně konat nebude, zjišťoval Václav Plecháček

Protistrana tyto námitky uznává. Podle zmocněnce výboru pro přípravu referenda Michala Kudrnáče ale nebude problém chybějící podpisy sehnat.

„Podpisů chybí 207, což není nijak mnoho. V našich silách je tento počet shromáždit do konce tohoto týdne,“ dodává Kudrnáč.

Odpůrci stavby hypermarketu se ale musí vypořádat i s dalšími problémy. Chybná je například formulace jedné ze dvou otázek připravovaného referenda, říká mluvčí náchodské radnice Nina Adolf:

„Otázka zní: Souhlasíte s tím, aby město Náchod v areálu bývalé Tepny, v katastrálním území Náchod, trvalo v územním řízení na dodržení stávajícího územního plánu a jeho souhrnné průvodní zprávy, zejména na smíšeném rázu území a blokové zástavbě s tradičním systémem ulic.“

Podle radnice takto položená otázka odporuje zákonu, takový názor podporuje i stanovisko Krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

Ani referendum nemusí stavbě zabránit

Námitku Sbor dobrovolných občanů, který se o místní referendum snaží, respektuje a otázku je připravený vypustit.

Neznamená to ale, že se podaří dát všechny nesrovnalosti do pořádku včas. Pokud má být referendum ve stejném termínu jako komunální volby, musí o tom kvůli zákonným lhůtám zastupitelé rozhodnout nejpozději v polovině září. Mají se ale sejít až o týden později.

„Termín je opravdu na hraně. Bylo by k tomu zapotřebí svolat mimořádné jednání zastupitelstva, které by se mohlo uskutečnit v pondělí 8. nebo 15. září,“ doufá Michal Kudrnáč.

Současně ale připouští, že jím oslovení zastupitelé převážně o náhradním termínu neuvažují. Ani případné referendum ale nemusí výstavbě hypermarketu zabránit.

Areál bývalé Tepny patří soukromému majiteli, který je prozatím rozhodnutý obchodní centrum vybudovat.

Václav Plecháček, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme