WADA se chystá odtajnit zprávu o dopingu Rusů v Soči. Může doporučit vyloučení Ruska z her

Mezinárodní antidopingová agentura WADA by dnes měla veřejnost informovat, jak to doopravdy bylo s dopingovými testy a vzorky během zimní olympiády v ruském Soči před dvěma lety. Podle prvních zpráv z vyšetřování nezávislé komise docházelo ve spolupráci s tajnými agenty pověřenými státem k manipulaci se vzorky, aby nedošlo k ohlášení pozitivních výsledků vzorků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doping (ilustrační foto)

Doping (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Nové informace přináší třetí část vyšetřování nezávislé komise ustanovené Mezinárodní antidopingovou agenturou a vedené Richardem McLarenem o prošetřování uchovaných vzorků z předchozích olympiád.

Došlo už na zpětné testování vzorků medailistů z her v Pekingu i Londýně. A nyní se má dopingový skandál týkat manipulací se vzorky ruských sportovců na zimních olympijských hrách 2014 v Soči.

Nová kauza souvisí se starými problémy Rusů

Navíc se zdá, že nová zjištění mají souvislost s předchozími ruskými skandály. Na jaře totiž Grigorij Rodčenkov, bývalý vedoucí ruské dopingové pobočky, začal s vyšetřovateli spolupracovat a řekl, že jen plnil rozkazy nadřízených z Kremlu. Mělo jít třeba o výměny moči, kterou odevzdali ruští sportovci za tu prokazatelně čistou.

Vysocí ruští představitelé to ale odmítli. Podle prvních informací by ale důkazy měla přinést dnešní zpráva a zvýšit tlak na vyloučení celého Ruska z mezinárodních soutěží, včetně olympiády v Riu.

I tentokrát má totiž jít o součást státem podporovaného dopingového programu - tak jak to bylo už dříve prokázáno u ruských atletů a vzpěračů. O zákaz startu Rusů na hrách už před dnešním zveřejněním zprávy dokonce předsedu MOV Thomase Bacha žádalo několik národních antidopingových agentur.

Udělala to i předsedkyně komise sportovců při WADA Beckie Scottová. Bývalá běžkyně na lyžích má mimochodem s ruským dopingem osobní zkušenost. Zlato z kombinace z olympiády v Salt Lake City dostala až po diskvalifikaci dopujících Rusek Danilovové a Lazutinové.

Rusové doufají, že nebudou z her v Riu vyloučeni

Přesto se nedá zcela předvídat, jak se MOV v případě doporučení na vyloučení Rusů z olympiády v Riu zachová. Šéf MOV Thomas Bach totiž nejprve v květnu vyhlásil politiku nulové tolerance, minulý měsíc už byl ale diplomatičtější a Ruský olympijský výbor proti výrokům Rodčenka bránil.

A na to spoléhá i ruský ministr sportu Vitali Mutko, kterého doporučení WADA příliš nezajímá. Rozhodovat o ruském osudu totiž bude opravdu až Mezinárodní olympijský výbor a jednotlivé sportovní federace.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme