Jen dva prvňáčky a třináct žáků celkem přivítá základní škola v Orlickém Záhoří

Zatímco školáci si užívají poslední dny volna, učitelům letní prázdniny skončily. Teď ladí poslední detaily před začátkem školního roku. Učitelský sbor se už sešel i na základní škole v Orlickém Záhoří v polském příhraničí. Tamní horská škola má jen tři učitele. Pro třináct žáků v jedné třídě to ale bohatě stačí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prvňáci ze ZŠ Wolkerova v Havlíčkově Brodě u tabule

Prvňáci ze ZŠ Wolkerova v Havlíčkově Brodě u tabule | Foto: Hana Mikulincová | Zdroj: Český rozhlas

Radka Šafářová je učitelka v mateřské i základní škole. „Chystáme hračky, dokumenty, doklady. Chystáme prostě celou školu, abychom byli připravení,“ popisuje přípravy na nový školní rok.

V tom jí pomáhá i Milan Greguš. Je ředitelem a zároveň učitelem většiny předmětů základní školy v Orlickém Záhoří. „Je potřeba dát školu do pořádku, aby svítila, až nastoupí děti. Pravděpodobně i rodiny prvňáčků se přijdou podívat, tak aby bylo všechno v pořádku,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Učitelům letní prázdniny skončily a pomalu ladí poslední detaily před začátkem školního roku, jinak tomu není ani na základní škole v Orlickém Záhoří. Více zjišťoval redaktor ČRo Ondřej Vaňura

Letos tu čekají dva prvňáčky, ti budou mít jedenáct dalších spolužáků z různých tříd prvního stupně. Učit se budou všichni společně v jedné třídě.

„Předměty mají vždy stejné, pracovat ale můžete vždy jen s jedním ročníkem, ti ostatní dostanou samostatnou práci. Problém je, když máte první ročník, těm se musíte věnovat nejvíc a nemůžete je nechat dělat vše samostatně. Mladším žákům může pomoci, že jsou ve třídě s vyššími ročníky. Pokud si splní samostatný úkol, který dostanou, můžou poslouchat, co učitel probírá s těmi staršími, můžou všelicos pochytit. Zároveň starší žáci si můžou opakovat,“ říká Milan Greguš.

Zdejší škola leží v nadmořské výšce 700 metrů a je v poměrně veliké budově. To proto, že na přelomu 19. a 20. století sem chodilo i 200 dětí.

„Musela odejít spousta německých obyvatel, klesl počet obyvatel tím pádem počet žáků. V době, kdy jsem chodil do téhle školy já, to byl přelom 50. a 60. let minulého století, tak tady bylo podstatně víc dětí,“ vzpomíná ředitel školy.

V horské škole žáci najdou vše potřebné jako například jídelnu nebo počítače. Oproti jiným školám tu ale podle ředitele Milana Greguše určité zvláštnosti najdete.

„Vyučující zvoní nebo prostě dá povel, že už začíná hodina. Starší už ví, v kolik jaká hodina začíná a v kolik končí. Mladší žáci se často ptají, za jak dlouho hodina skončí.“

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme