Britští poslanci chtějí vědět, jestli se na mučení vězňů podíleli také ostrovní agenti

Londýnský parlament chce důkladně prověřit případný podíl britských agentů na mučení osob podezřelých z terorismu. Toho se podle zprávy amerického senátu po útocích z 11. září 2001 opakovaně dopouštěli vyšetřovatelé CIA. Parlamentní výbor pro zpravodajské služby požádá Spojené státy o vydání všech materiálů, které se týkají Británie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn, Big Ben

Londýn, Big Ben | Foto: Filip Jandourek

Z vyšetřovací zprávy amerického Senátu vypadlo na přímou žádost Downing Street několik pasáží týkajících se Británie.

Podle úřadu premiéra ale šlo o informace týkající se národní bezpečnosti, a nikoli britského podílu na brutálním zacházení s vězni.

„Jestliže členové britských zpravodajských služeb byli přítomni mučení lidí, pak jsou spoluviníky takového jednání. Jde o něco, co je proti všem standardům této země,“ řekl BBC sir Malcolm Rifkind, předseda parlamentního výboru pro zpravodajské služby.

Konzervativní poslanec a někdejší šéf resortů zahraničí a obrany se zaklíná, že je připravený dopátrat se pravdy, i kdyby to mělo případně poškodit samotného premiéra nebo někdejší prominenty ostrovní politiky.

Rifkind se ale obává, že nebude mít šanci vidět všechny cenzurované materiály.

Tajné věznice pro zadržování lidí podezřelých z terorismu americké CIA | Foto: ČTK

Jiří Hošek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme