Protest proti deportaci kněze odstartoval před 25 lety pád komunismu v Rumunsku

Když před 25 lety v Československu vítězila sametová revoluce, v Rumunsku se teprve schylovalo k nejkrvavější antikomunistické revoluci ve východním bloku. Demonstrace začaly v Temešváru na západě země. Odstartoval je tam odpor věřících proti snaze úřadů vystěhovat oblíbeného evangelického kněze Lászla Tőkése na venkov.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Temešvár - 25. výročí revoluce

Temešvár - 25. výročí revoluce | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

V domě na bulváru, který dnes nese název 16. prosince, je v prvním patře modlitebna reformované církve. V přízemí je farářův byt. Tady z okna děkoval László Tőkés za podporu asi dvěma stovkám věřících, kteří ho přišli bránit se svíčkami v rukách. Tady se poprvé ozvalo i skandování "Pryč s Ceausescem".

Paní Daniela si na tu dobu dobře pamatuje. Končila tenkrát studia medicíny. Do ulic Temešváru tehdy v prosinci vyšli i její rodiče. Začalo to právě tady před bytem Lászla Tőkése. Nejdřív se scházely jen stovky lidí a za pár dnů bylo na ulicích celé město. Ceausescovy vlády už měli všichni dost.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Temešváru, kde se před 25 lety začal hroutit rumunský komunistický režim, natáčel Pavel Novák

„Nejhorší bylo, že člověk byl prakticky stále pod policejní kontrolou. V roce 1989 to bylo ještě horší než v letech před tím. Byli jsme vlastně zavření ve vlastním státě a nemohli jsme odsud odejít. Pro mladé a pro děti tu nebyla žádná budoucnost. K tomu ještě i materiální situace byla žalostná,“ vzpomíná.

Jen z vyprávění rodičů a z kázání v modlitebně zná poměry v Rumunsku na konci 80. let Andráš Kindle. Ještě mu není 25. Právě v předvečer výročí povstání otevřel pod bytem Lászla Tőkése kavárnu s názvem Revoluce.

Temešvár - kavárna Revoluce | Foto: Pavel Novák

Na dvou obrazovkách tam chce lidem ke kávě pouštět filmy o tom, co se v Temešváru a pak v Bukurešti a dalších městech Rumunska stalo. „Na všechno se stály dlouhé fronty. Na chleba, na mléko, na maso. Často nešla elektřina. Všichni byli vězni ve vlastní zemi,“ připomíná Kindle.

'Už jsme nemohli dále mlčet'

Jak Českému rozhlasu před časem László Tőkés řekl, bylo tehdy jasné, že Rumuni už si to nenechají dlouho líbit.

„Věděl jsem, že režim musí padnout. Život v něm už byl nesnesitelný. Cítil jsem, že musím promluvit. Protože, jak se píše v Bibli: pokud lidé budou mlčet, začnou mluvit kameny. Přesně v takové situaci jsme byli. Už jsme nemohli dále mlčet.“

László Tőkés splnil historickou úlohu sjednotitele národa v odporu proti režimu. Do té doby se lidé báli proti státní moci jakkoli vystoupit, říká Simona Mocioalková z temešvárského muzea Revoluce.

Temešvár - deska na domě reformované círke, tady začala revoluce | Foto: Pavel Novák

„Tím, že László Tőkés demonstroval proti tomu, co se mu dělo, dokázal dát lidi na ulicích dohromady,“ vysvětluje.

„Jakmile se totiž u nás sešla skupinka čtyř lidí, už je mohla policie zastavit a chtít po nich osobní doklady. Policisté se vyptávali: kam jdete, co chystáte, proč je vás pohromadě tolik? Lászlu Tőkésovi se podařilo dát lidi dohromady. Když jich bylo víc, cítili se silní udělat něco proti režimu.“

Režim směřoval ke zhroucení

Možná to byla zásluha Lászla Tőkése, možná také ne, že rumunská revoluce začala právě v Temešváru.

Podle stavebního inženýra pana Viktora se už musel Ceausescův režim stejně brzy zhroutit. Kdyby to nezačalo tady, bylo by to někde jinde. V zemi byl hlad a bída. Lidé by se dříve nebo později vzbouřili stejně.

Rumunský diktátor Nicolae Ceausescu nařídil armádě použít proti demonstrantům zbraně. Odpor obyvatel města u západních hranic se mu ale zlomit nepodařilo. Revoluce za pár dnů zachvátila celé Rumunsko.

Pavel Novák, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme