Policie chce kvůli Vrběticím více specialistů. Požadavky bude mít nejspíš i armáda

Policie chce kvůli opakovaným výbuchům ve Vrběticích na Zlínsku posílit týmy pyrotechniků a kontrolorů. V České televizi to řekl policejní prezident Tomáš Tuhý. Návrh má podle něj i podporu ministra vnitra. Tuhý žádost zdůvodňuje zvýšením bezpečnosti v muničních skladech v Česku. Nové požadavky směrem ke kabinetu bude mít pravděpodobně i armáda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní prezident Tomáš Tuhý

Policejní prezident Tomáš Tuhý | Foto: Filip Jandourek

Policejní prezident Tomáš Tuhý chce posílit od ledna jak policisty, kteří kontrolují zbraně a munici, tak pyrotechniky. Potřebuje na to celkem 140 pracovních míst.

„Osmdesát do státní kontroly, dalších několik desítek do činnosti pyrotechnické služby a zbývající část je pro operační řízení,“ vyjmenovává Tuhý.

Náklady na nová místa policie vyčísluje. Pyrotechnici by měli pracovat v rizikových místech, což jsou vedle Vrbětic také třeba Brdy nebo Černý les na Moravě.

Armáda čeká, až policie skončí s vyšetřováním explozí. Pak by mohla náklady, které jí vrbětické výbuchy způsobily, vymáhat po viníkovi.

„Anebo budeme jednat s vládou o tom, aby nám byly uvolněny dodatečné finanční prostředky,“ říká Jan Pejšek z ministerstva obrany.

Policie mezitím prověřuje ranní incident, kdy se zhruba kolem půl páté z muničních skladů ve Vrběticích nebo jejich okolí ozvaly dvě rány.

Nedoprovázel je ani kouř, ani záblesk. Kriminalisté vyšetřují, jestli výbuchy způsobila munice, nebo něco jiného. Prověřují i možnost, že stříleli myslivci.

Muniční sklad ve Vrběticích | Foto: Český rozhlas

Lenka Jansová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme