Bývalý premiér Turecka Recep Tayyip Erdogan přebral prezidentský úřad

Do prezidentského křesla v Turecku dnes usedl Recep Tayyip Erdogan. Dosavadní turecký premiér má za sebou řadu úspěchů: považují ho za otce hospodářského úspěchu země, podařilo se mu vyjednat mír s kurdskými separatisty a z Turecka udělal regionální velmoc. Kritici mu ale vyčítají sklony k autoritářskému způsobu vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan na tiskové konferenci v Istanbulu

Turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan na tiskové konferenci v Istanbulu | Zdroj: Reuters

„Národ ukázal, že chce pokračovat v započaté cestě. Budeme pokračovat v našem úsilí dál prohlubovat demokracii," děkoval krátce po zvolení Recep Erdogan svým voličům.

Hlas mu dalo hned v prvním kole přes 50 procent lidí. Dosavadní předseda vlády se tak stal prvním přímo zvoleným tureckým prezidentem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaromír Marek shrnuje postoje Turků k jejich novému prezidentovi

Jeho kritici se ale obávají, že svoji popularitu bude chtít přeměnit v reálnou moc.

Recep Tayyip Erdogan je šedesátiletý turecký politik, bývalý starosta Istanbulu a v posledních 11 letech premiér Turecka. Je také předsedou Strany spravedlnosti a rozvoje, která má většinu v parlamentu. Stal se prvním tureckým prezidentem zvoleným v přímé volbě.

„Snaží se nám vnutit svůj životní styl, snaží se nám mluvit do života. Ať si on a jeho žena dělají, co chtějí. Mně ale ať nikdo neříká, co mám dělat, co si mám oblékat, co pít nebo nepít. Je to můj život!“ rozčiluje se obyvatelka Istanbulu.

Na mysli má islamizaci turecké společnosti, která se přičítá rovněž na vrub Erdoganovi. Právě Istanbul byl dějištěm masových protestů proti jeho politice.

S odpůrci se ale nový turecký prezident nikdy nemazlil. Demonstranty potíral vodními děly, slzným plynem i vypínáním sociálních sítí.

Krátce poté, co se Erdogan ujal funkce, jmenoval úřadujícím premiérem odcházejícího ministra zahraničí Ahmeta Davutoglua. Ten by měl vést současnou vládu, dokud ho prezident nepověří sestavením nového kabinetu. Očekává se, že to bude v pátek.

Recep Tayyip Erdogan | Foto: Český rozhlas

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme