Ukrajina prý na svém území zničila bojová vozidla z Ruska, Moskva překročení hranice popírá

Ukrajinské dělostřelectvo zničilo většinu kolony ruských ozbrojených vozidel, která v noci na dnešek pronikla na Ukrajinu. Oznámila to dnes podle agentury AFP kancelář ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Ten o vpádu obrněnců telefonicky hovořil s britským premiérem Davidem Cameronem. Moskva informace o přejetí kolony ruských bojových vozidel popírá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolona ruských obrněných vozidel u města Kamensk-Šachtinskij poblíž hranice s Ukrajinou, 15. srpna

Kolona ruských obrněných vozidel u města Kamensk-Šachtinskij poblíž hranice s Ukrajinou, 15. srpna | Zdroj: Reuters

Zprávu o ruské vojenské koloně, která překročila hranice Ukrajiny, zveřejnil s odvoláním na očité svědectví svého zpravodaje britský list The Guardian. Jeho informaci pak potvrdilo velení ukrajinské armády.

„Konvoj ruských bojových vozidel v noci překročil ukrajinské hranice. Do země se dostal v místě, které nekontroluje ukrajinská pohraniční služba,“ uvedl mluvčí ukrajinské rady pro bezpečnost Andrej Lysenko.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci na východě Ukrajiny mluvil na Radiožurnálu komentátor ČRo Libor Dvořák a vedoucí humanitárních programů společnosti Člověk v tísni Marek Štys.

Kancelář ukrajinského prezidenta Petra Porošenka pak prohlásila, že většinu z kolony těchto vozidel ukrajinské dělostřelectvo zničilo.

Ruská Federální bezpečnostní služba ale dnes popřela, že by kolona obrněných transportérů v noci překročila ukrajinskou hranici.

Kamiony ruského humanitárního konvoje jsou prý poloprázdné. Prověřování nákladu vázne

Číst článek

Ruské ministerstvo zahraničí reagovalo pouze na vývoj kolem kolony s humanitární pomocí. Podle ministerstva se objevily hrozby použití síly, tedy útoku na tento konvoj.

„Jde o neověřené informace. Všechny tyto zprávy se strašně špatně ověřují, musíme je brát s velkou rezervou. Včera se mluvilo o 24 vozidlech, dneska o dvanácti. Obávám se, že ani kolegové, kteří jsou přímo na místě, nemají možnost si to relevantně ověřit,“ zdůrazňuje komentátor ČRo Libor Dvořák k informaci o ruské vojenské koloně na Ukrajině.

ČTK, Vojtěch Berger, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme