Papež v Jižní Koreji blahoslavil 124 křesťanských mučedníků, kteří se odmítli vzdát víry

Papež František při mši pod širým nebem v centru Soulu blahořečil 124 korejských křesťanských mučedníků. Ti zemřeli v 18. a 19. století, protože se odmítali vzdát své víry. Papež před shromážděním statisíců lidí vyzdvihl odvahu a dobročinnost mučedníků jako inspirující.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František na návštěvě v Jižní Koreji

Papež František na návštěvě v Jižní Koreji | Foto: Kim Hong-Ji | Zdroj: ČTK

„Jejich příklad má mnoho co říct nám, kteří žijeme ve společnostech, kde vedle obrovského bohatství tiše roste strašlivá chudoba, kde je křik chudých zřídkakdy vyslyšen a kde k nám Kristus stále volá a žádá nás, abychom ho milovali a sloužili mu tím, že budeme pečovat o bratry a sestry v nouzi,“ řekl v Koreji papež František.

Při své pětidenní návštěvě Koreje po mši pod širým nebem v Soulu navštívil také centrum pro hendikepované. Požehnal desítkám tamních obyvatel.

Papež František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio (* 17. prosince 1936, Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013. Stal se prvním papežem z amerického kontinentu a prvním z Tovaryšstva Ježíšova (jezuitského řádu). Jde rovněž o prvního mimoevropského papeže od 8. století.

Také řekl, že duchovenstvo, které nedodržuje slib chudoby, zraňuje duše věřících a poškozuje církev.

Církevní historik Jaroslav Šebek připomíná, že Františkův předchůdce papež Benedikt XVI. nenavštívil Asii ani jednou.

„Tato návštěva znovu upírá zraky Vatikánu i katolické církve k tomuto kontinentu. V lednu navštíví ještě Srí Lanku a Filipíny,“ říká Šebek.

Hlavně na Filipínách a v dnes navštívené Jižní Koreji se podle něj katolické křesťanství dynamicky rozvíjí.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme