Nový závod Hyundai Mobis v Mošnově zřejmě zaměstná ještě víc lidí

Na výstavbu nového závodu se připravují ve firmě Hyundai Mobis. V průmyslové zóně v Mošnově chce společnost vyrábět světlomety a investovat tu čtyři miliardy korun. A podle nejnovějších informací korejská firma plánuje zaměstnat více než původně oznámených 935 lidí. To je dobrá zpráva pro region, kde je jedna z nejvyšších nezaměstnaností v Česku. Hyundai už jeden závod na severu Moravy má, a to v Nošovicích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na nošovickou továrnu Hyundai

Pohled na nošovickou továrnu Hyundai | Foto: František Tichý

„Nebyla žádná nabídka práce, tohle byla první firma, která se mi ozvala, když jsem byl na úřadu práce, takže jsem po tom hned skočil.“

Ondřej Mlnařík pracuje ve firmě Mobis třetím rokem, spolu s dalšími 800 zaměstnanci. Vystudoval sice obchodní akademii, ale teď montuje automobilové díly.

„Já konkrétně dělám zadní podvozek. Některé pozice jsou fyzicky náročnější, některé ne. Každopádně když má člověk alespoň minimální zručnost, není problém tady pracovat,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

V závodu Hyundai Mobis v Nošovicích natáčela reportérka Iva Havlíčková

Nevadí mu ani hlučné prostředí. „Je to trochu o zvyku, ze začátku mi to dělalo problémy. My máme k práci vysílačky, takže člověk si musí zvyknout, že musí vnímat i něco jiného než ruchu kolem sebe,“ konstatuje.

Práce u výrobních linek podle tiskové mluvčí Soni Novotné vůbec jednoduchá. S pneumatickými utahovačkami tu však zručně pracují i ženy.

„Práce je náročná na ruce i třeba na to, že u ní stojí. V současné době vyrábíme v naší hale čtyři moduly. Jedná se o modul přední nápravy, zadní nápravy, přístrojové desky a přední masky, přístrojové desky a přední masky,“ popisuje Novotná.

Do Nošovic se má přesunout i výroba světel

Firmu Mobis s automobilkou Hyundai spojuje speciální tunel. Je dlouhý asi 350 metrů a slouží pro přepravu už hotových přístrojových desek či náprav přímo do automobilky. Slouží k tomu jezdící pásy, díly se tak nemusejí překládat na nákladní auta.

„Světla, která se v tuto chvíli přivážejí z Koreje, by se měla přesunout právě do výrobní haly v Mošnově, abychom co nejvíce snížili náklady a mohli si v České republice světlomety vyrábět,“ dodává mluvčí.

A vyrábět by je mělo dokonce více lidí, než firma původně plánovala. V sousedství mošnovského letiště by proto mělo vzniknout i více hal.

„Uvažujeme o tom, že by ty vize mohly být trochu větší, že zaměstnanců by mohlo být více,“ potvrzuje manažer společnost Mobis Ivan Leixner. Přesné číslo ale firma zatím nezveřejnila. Stavět nový závod má začít zřejmě v létě příštího roku.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme