Veslařům komplikuje na MS v Amsterdamu život vrtkavé počasí

Veslaři se musí na mistrovství světa v Nizozemsku vyrovnávat nejen se soupeři, ale také s náhlými změnami počasí. Na amsterdamském kanálu Bosbaan nikdy nevíte, jak bude. A to často ani během jedné hodiny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Synek, dvojnásobný mistr světa ve veslování

Ondřej Synek, dvojnásobný mistr světa ve veslování | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

„Je to takový zvláštní, já si připadám, jako kdybych byla na jaře a bylo aprílové počasí," vystihla situaci skifařka Mirka Knapková.

V areálu můžete potkat závodníky a trenéry v krátkých kalhotách a tričku, stejně jako v teplých zimních bundách. Podobné počasí se ale dalo podle Ondřeje Synka čekat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Veslaři musí na MS v Amsterdamu bojovat s počasím

„Já sem jezdím od roku 2004 prakticky každý rok, takže to počasí tady mám natrénované. Jednou je tady krásný den, bezvětří, bez vlnek a druhý den je takový uragán, že se nedá pomalu ani veslovat. Takže mě to vůbec nepřekvapuje," říká dvojnásobný mistr světa, který musel v sobotu utíkat z dopoledního tréninku za náhlého hustého deště.

Nejvíc ale komplikuje veslařům život boční vítr. „Trošku jsem měla strach z povětrnostních podmínek, protože celkem dost foukalo, byly ohromné vlny. Na ten náš závod se to trochu uklidnilo. Sice nebyla hladinka, ale dalo se to zvládnout," popisuje stav při úvodní nedělní rozjížďce olympijská vítězka z Londýna Mirka Knapková.

Vítr navíc vytváří v každé ze šesti drah jiné podmínky. „V jedničce fouká trochu méně než v šestce a některé dráhy, když foukne z boku, tak jsou trochu znevýhodněné. Jsou tam takové vrtulky, které měří vítr a v jedničce se ani nehne a v šestce se točí dost,“ všiml si Ondřej Synek.

Varianta veslařské časovky zatím padla

Kvůli těmto podmínkám se dokonce uvažovalo, že se pojedou rozjížďky pro veslaře nezvyklým systémem podobným cyklistické časovce, s intervalovým startem. Tahle varianta ale zatím padla. Závodníci se navíc umí a musí s počasím vyrovnat.

„Trénujeme na vodě, i když sněží nebo je teplota na nule, zažil už jsem mnohem horší podmínky. Sice je to nepříjemné, že je to na mistrovství světa, radši bych byl, kdyby nefoukalo a byla klidná hladina a 25 stupňů, ale je to sport v přírodě a musíme s tím počítat," říká obhájce skifařského zlata z loňského světového šampionátu Ondřej Synek.

Mirko Vasić, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme