Slzný plyn a ohně v ulicích. Policie zadržela více než dvacet lidí při protestech v Hongkongu

Více než 20 lidí zadržela policie při sobotních násilných střetech mezi protivládními demonstranty a příslušníky bezpečnostních složek v Hongkongu. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž jsou rozsáhlé protesty plánovány rovněž na neděli.

Tento článek je více než rok starý.

Hongkong Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie zasahuje proti demonstrantům v Hongkongu.

Policie zasahuje proti demonstrantům v Hongkongu. | Foto: Kim Kyung-Hoon | Zdroj: Reuters

Desetitisíce lidí vyšly v sobotu v Hongkongu opět demonstrovat za demokratické reformy. Policie použila slzný plyn poté, co část z nich házela kameny na policejní stanici, zapalovala v ulicích ohně a blokovala vstup do širokého silničního tunelu, který spojuje pevninskou část Hongkongu s ostrovní.

Protesty v Hongkongu pokračují. Policie rozháněla desetitisíce lidí slzným plynem

Číst článek

Podle organizátorů se sobotní demonstrace v Hongkongu účastnilo na 120 000 lidí. Pochod městem začal odpoledne místního času ve čtvrti Mong Kok, která byla centrem protestů už v roce 2014. Řada obchodů, které bývají obvykle v sobotu plné nakupujících, byla uzavřena a zabedněna.

Protesty v Hongkongu trvají od začátku června. Lidé začali původně demonstrovat proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, jehož schvalování správkyně Hongkongu Carrie Lamová po protestech pozastavila.

Protesty ale pokračují a jejich účastníci požadují demokratické reformy v této bývalé britské kolonii, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu.

Další rozsáhlé protestní akce jsou plánovány na neděli v západních čtvrtích Hongkongu. Na pondělí vyzvali aktivisté k hromadné stávce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme