Reakce Home Creditu: PR agentura měla oslabit extrémy v diskusi a zlepšit česko-čínské vztahy

Agentura C&B Reputation Management, se kterou Home Credit uzavřel letos v dubnu smlouvu, měla zlepšit česko-čínské vztahy. V zadání smlouvy bylo, že má vnést do veřejné debaty v Česku fakta o podnikání a životě v Číně a oslabit extrémy ve veřejné diskusi v Česku. Home Credit v pátečním prohlášení uvedl, že nikdy nenajímal ani nepoptával v Česku služby, aby prosazoval zájem jakékoli cizí země.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Většinovým vlastníkem společnosti Home Credit je skupina PPF českého miliardáře Petra Kellnera, s podílem 91,12 procenta. (ilustrační foto)

Většinovým vlastníkem společnosti Home Credit je skupina PPF českého miliardáře Petra Kellnera, s podílem 91,12 procenta. (ilustrační foto) | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

Úvěrová firma nejbohatšího Čecha Petra Kellnera vyjádřením reagovala na informace serveru Aktuálně.cz, podle kterého měla PR agentura zlepšit obraz čínského komunistického režimu u české veřejnosti.

„Trváme na tom, že cíle všech našich aktivit jsou byznysové, nikoliv politické,“ stojí v prohlášení Home Creditu. Smlouvu s PR agenturou uzavřela proto, aby se bránila opakovaným mediálním útokům, které poškozují její podnikání.

Založení institutu i útoky na kritiky. Home Credit platil kampaň na podporu Číny, píše Aktuálně.cz

Číst článek

„Zadáním bylo racionalizovat veřejnou diskusi v České republice o podnikání v Číně, s cílem dosáhnout oslabení extrémních pozic ve veřejném prostoru a vnést do veřejné debaty fakta o podnikání a životě v Číně s cílem zlepšení česko-čínských vztahů,“ uvedla firma.

Server Aktuálně.cz tento týden uvedl, že Home Credit proplatil téměř 2000 hodin práce PR agentuře, aby pomáhala těm, kteří se v českých médií zastávají čínského režimu, a naopak útočila na kritiky nedemokratického státu. Podle serveru vznikla skrytě síť, kterou najatá agentura koordinovala.

Institut Sinoskop

Z výkazů práce agentury podle Aktuálně vyplývá, že Home Credit například tajně zorganizoval vznik a činnost institutu nazvaného Sinoskop – Institut pro současnou Čínu. Podle obchodního rejstříku ho oficiálně letos v červnu založil sinolog Vít Vojta, který působí také jako tlumočník českých politiků v Číně včetně prezidenta Miloše Zemana.

‚Měly by nám blikat červené kontrolky.‘ Šéfredaktor Aktuálně.cz o kampani Home Creditu na podporu Číny

Číst článek

Podle prohlášení Home Creditu PR agentura několik měsíců komunikovala s novináři, politiky, sinology, intelektuály i veřejně známými osobnostmi, které mají ve vztahu k Číně odborně podložené postoje a odmítají jak nekritické adorování Číny, tak její přehnaně kritické odmítání. Mezi oslovenými byl i Vít Vojta chystající projekt Sinoskop.

„Skutečnost, že agentura C&B Reputation Management spolupracovala s projektem Sinoskop, v žádném případě neznamená, že obsah projektu Sinoskop ovlivňovala společnosti Home Credit,“ uvedla firma.

Skupina Home Credit byla založena v roce 1997 a nyní patří mezi největší světové firmy poskytující spotřebitelské úvěry. Působí kromě Číny v Česku, Rusku, Kazachstánu, na Slovensku, v Indii, Indonésii, Vietnamu a na Filipínách.

Česko potřebuje hlavně kyberobranu, hodnotí zprávy tajných služeb reportérky Radiožurnálu

Číst článek

Většinovým vlastníkem je skupina PPF českého miliardáře Petra Kellnera, s podílem 91,12 procenta. Menší část (8,88 procenta) patří firmě EMMA OMEGA, kterou ovládá podnikatel Jiří Šmejc. PPF investuje do řady odvětví – od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, strojírenství, biotechnologie, pojišťovnictví, nemovitosti až po zemědělství.

Kritiku části akademické obce nedávno vyvolala chystaná spolupráce společnosti Home Credit s Univerzitou Karlovou v Praze. Firma měla škole po dobu tří let poskytovat ročně půl milionu korun. Home Credit nakonec po protestech od smlouvy odstoupil.

Šíření vlivu Číny v Česku považuje Bezpečnostní informační služba za jednu z největších bezpečnostních hrozeb. Loni se podle BIS v Česku zvýšila intenzita i rozsah čínských zpravodajských aktivit. Číňané cílí podle kontrarozvědky hlavně na českou akademickou obec, bezpečnostní sbory a státní správu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme